Kratki film "Trade Center" (2021)
Afoo 01 S

Photo: Alvin Baltrop

Kruzing: Ide maca oko tebe

Homofobija i nasilje su pripadnike LGBTIQ+ zajednice dugo držali u senci. S napretkom društva i tehnologije to se promenilo, bar u onim zemljama gde se homoseksualnost ne kažnjava smrću. Kvir građani danas lakše upoznaju svoje partnere, ali u konzervativnim zemljama mnogi i dalje ostaju u svoja četiri zida.

Kratki film Trade Center donosi glasove petorice muškaraca koji su osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka Svetski trgovinski centar koristili za kruzing. Mnogi ne znaju da je ovo mesto bilo važna tačka za lokalnu gej zajednicu, pa su ovi pozajmljeni glasovi važan istorijski dokument.

Budući da je kruzing uglavnom otišao u istoriju, nema mnogo svedočanstava o tome kako su gej muškarci živeli pre na primer trideset godina. Delići priča nam omogućavaju da sklopimo određenu sliku, ali nas anonimnost naših prethodnika sprečava da saznamo više. Sa emancipacijom i pričom o bračnoj jednakosti jedan drugi deo prošlosti se polako briše. To nikako ne bi smelo da se odgodi, jer je važno da poznajemo svaki delić onoga što je bilo pre nas.

To su naše priče i mi moramo da ih sačuvamo.

Oceni 5