U fokusu: Autori serije “Four Seasons In Havana”
Havv 01 S

Autor serije: Leonardo Padura, pisac

Photo: Pedro J. Márquez/comunicacion.movistarplus.es

Kubanski mrak prepun boja

*Za mnoge gledaoce, serija “Četiri godišnja doba u Havani” (“Four Seasons In Havana”) otvara potpuno novi svet: Kubu.

PADURA: Od samog početka bili smo svesni da ne možemo da se takmičimo sa američkim dramama po budžetu, logistici, njihovoj filmskoj mašineriji. Ono što smo mogli jeste da bude različita po atmosferi, kubanskom karakteru, društvenom i psihološkom kontekstu. Želeli smo da istaknemo senzualnost Kubanaca, osećajnost: kroz muziku koju slušaju, kroz njihovo ponašanje kad ručaju ili večeraju, način na koji se odnose jedni prema drugima preko dodira, poljupca ili pogleda pravo u oči. Postoji ta seksualna komponenta; prvi film “The Winds Of Lent” je ljubavna priča, seks je tu vrlo bitan. Takođe, seks je prisutan tokom samog zločina, jer je on povod ubistva.

VISCARRET: Imali smo jasnu ideju da uspostavimo balans između noir-policijskog trilera, kao već uspostavljenog internacionalnog žanra, i kubanske realnosti, s naglaskom na krizu generacija, kako bi obe stvari bile atraktivne za ljude na Kubi, ali i van Kube. Svom direktoru fotografije stalno sam ponavljavao: “Ovakav mrak sav je u živopisnim bojama”, jer ono što Havana krije ume da bude senzualno, lascivno, šareno. Naši noćni snimci, nadam se, uhvatili su taj miris grada; havanske ulice slabo su osvetljene, one su kao chiaroscuro (tehnika slikanja uljem na platnu, razvijena tokom Renesanse, koja koristi jake tonalne kontraste između svetla i mraka), nagoveštavajući obećanje i iskušenje.  

Reditelj: Felix Viscarret

*“Four Seasons in Havana” s razlogom ima atribut “karipskog noira”. Jedan od noir-obrazaca jeste poseban karakter glavnog junaka, detektiva; takav je Mario Conde kojeg maestralno tumači Jorge Perugorria.

PADURA: Conde je u središtu svake epizode. On je perspektiva kroz koju gledalac posmatra; ključ je u načinu na koji Conde vodi slučaj, kako to utiče na njega, ne samo kao policajca, već kao čoveka koji ima jake etičke principe. Postoji i generacijski aspekt: Conde izražava sentiment kubanske generacije, kroz potrebu za nadom, ali i frustracije svakodnevice; takođe, on personifikuje metafore o izgubljenosti i zaboravu, što je prepoznatljivo kod mnogih Kubanaca.   

Jorge Perugorria: Uloga koja se pamtiVISCARRET: Postoji jak kontrast između onog što Conde zna o realnosti i ljudskim slabostima spram sopstvenog privatnog života; kad je sam, on je gotovo sanjar, maltene dečak koji se lako zaljubljuje, pisac u pokušaju. Što je kontrast njegovog lika veći, njegov dramski karakter je bogatiji i humaniji, bliži ljudima koji se u njegovim slabostima lako prepoznaju.

*Havana u seriji ima posebno mesto; kao da je to idealna pozornica za mnoge ljudske sudbine.

VISCARRET: Havana je kao ljubavnica; nikad je ne upoznaš 100%. Misterija se krije iza svakog ugla. Ništa nije očekivano ili predvidljivo.

PADURA: Felix je otkrio Havanu koju mnogi Kubanci ne poznaju, s osećajem za lepotu, intimnost, poštovanje i nežnost. Ova serija svedoči o Havani koja možda ovakva za deset godina neće postojati.

*Interview s Padurom i Viscarretom objavio je američki “Variety

Oceni 5