Mjesto ispunjeno životnom strašću
Depp 01 S

Photo: IMDb

Kuhajte - s filmom!

...i odlučno izbjegavati konzumaciju hrane nakon 18 sati kako brojni nutricionistički stručnjaci preporučuju za održavanje vitkosti gotovo je nemoguće, jer se većina takvih sadržaja prikazuje upravo u kasnijim večernjim terminima. Kako biste, kao ljubitelji gastronomije i na dnevnom svjetlu mogli uživati u pogledu na više ili manje zahtjevne recepte, u nastavku vam donosimo listu filmova u kojima glavnu ulogu ima - hrana.

Babettina gozba film je za istinske hedoniste - gurmane koji manje borave oko štednjaka, a više uživaju u vrhunski pripremljenoj i serviranoj hrani. Snimljen je prema istoimenom romanu danske spisateljice Karen Blixen. U 19. stoljeću na danskom poluotoku Jutland žive Filipa i Martina, neudate i nesretne kćeri protestantskog pastora. Dok Martina ne uspijeva pronaći sreću u ljubavi, Filipa se odriče pjevačke karijere. Žive asketski sve dok se na vratima kuće, sada već ostarjelih sestara, ne pojavi Francuskinja Babette, odbjegla nakon gušenja Pariške komune 1871. godine. Sestre je nevoljko zapošljavaju kao sluškinju. Četrnaest godina kasnije Babette dobiva na lutriji i priređuje raskošnu gozbu na 100. obljetnicu rođenja njihovog oca. Babettina gozba 1988. godine postaje prvi danski film nagrađen Oscarom i to za najbolji strani film.

Dok su nekima strast automobili, putovanja, knjige i ostalo, oni koji obožavaju kuhanje većinom se slažu kako je kuhinja srce svakog doma i mjesto ispunjeno životnom strašću. Kreativnost koja inspirira i nadahnjuje, zabava i užitak glavni su pokretači svih gastronomskih stručnjaka koji s velikom ljubavlju pristupaju svakom novom kulinarskom izazovu. Hrana je esencija života, ona je, kako kažu, otkrivanje nepoznatog, usavršavanje poznatog i vječna inspiracija za stvaranje novog. Istinita priča o dvije žene i dvije isprepletene životne priče koje povezuje strast za kuhanjem okosnica su filma Julie & Julia. Jedna je o slavnoj američkoj kuharici Julie Child (Meryl Streep) koja je 60-ih Americi otkrila tajne francuske kuhinje, a druga o mladoj Amerikanki Julie Powell (Amy Adams), depresivnoj zbog životnog neuspjeha, a opsjednutoj vrsnim kulinarstvom slavne kuharice, koja odluči da će u svojoj kuhinji isprobati njezina 524 recepta u godinu dana i o svemu tome pisati na blogu.

Čokolada ima brojne dokazane dobrobiti, osim što sadrži serotonin koji djeluje protiv depresije i endorfin koji daje osjećaj zadovoljstva, tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima, štite zdravlje srca i smanjuju krvni tlak. Neka su istraživanja pokazala kako čokolada ima afrodizijačka svojstva, ona je nerijetko najbolja prijateljica, podrška, utjeha... kao i najbolji način iskazivanja ljubavi. Sve čokoladoljupce i vječne romantičare na policama Gradske knjižnice Rijeka očekujefilmska ekranizacija romana Joanne Harris napisanog 1999. godine pod nazivom Čokolada. Privučene ljupkošću i šarmom francuskog gradića, Vianne Rocher (Juliette Binoche) i njena se šestogodišnja kći odlučuju u njemu i nastaniti. Njihov dolazak neće proći neopaženo, a pozornost mještana još će više privući trgovina čokoladnim slatkišima, koju će Vianne uskoro otvoriti na mjestu negdašnje stare pekarnice u vrijeme korizme. I dok to izazove bijes gradonačelnika, grofa Paula de Reynauda (Alfred Molina), Vianne pozornost privuče lutajući glazbenik Roux (Johnny Depp).

Ukoliko ste isprobali sve nasljedstvom dobivene recepte, a nedostaje vam kuharske inspiracije ili ste spremni za upoznavanje različitih gastronomija - tada je sljedeći film pravi i nepogrešivi izbor. Indijski začin na francuski način filmska je adaptacija istoimenog romana Richarda Moraisa. Nakon doseljenja indijske obitelji u Francusku i otvaranja zalogajnice nasuprot slavnog francuskog restorana koji vodi briljantna Madame Mallorey (Helen Mirren), doći će do prisilnog miješanja potpuno različitih kultura - ali i recepata i začina.

U trenu kada kuhinje postaju kemijski labaratoriji s ciljem da se mijenja tekstura i izgled, a ne sam okus jela, govorimo o molekularnoj gastronomiji. Hoće li moderna eksperimentalna kuhinja postati naša budućnost tek ćemo vidjeti, ali inovativne ideje iz francuske komedije Le chef u kojem se slučajno susreću dvojica kuhara različitih stilova kuhanja sigurno će vas oduševiti. Vrhunski profesionalac i najslavniji francuski kuhar (Jean Reno) koji uz vođenje restorana ima i svoju kulinarsku emisiju ostaje bez svježih ideja te ga zasjeni samouki kuhar sklon eksperimentiranju (Michaël Youn). Želite li zaviriti u najfinije i najskuplje restorane Pariza i vidjeti što se krije u njihovoj pozadini svakako pogledajte ovaj urnebesno zabavan film.

Važnu ulogu za stvaranje mirisom i okusom intenzivnih doživljaja imaju - začini. Da bi kuhanje bilo uzbudljivo, a jela dobila karakter koji je često odraz osobnosti samog kuhara potrebno je pažljivo odmjeriti njihovu idealnu kombinaciju. O ljekovitosti začina napisane su brojne knjige, a i grčki film Začiniti život posvetio im je zasluženih 108 minuta. Mladi Grk Fanis odrasta u Istanbulu uz djeda, kuharskog filozofa i mentora koji ga uči životu. Djed zna da i hrani, kao i životu, treba malo začina ne bi li poprimili savršen okus. Fanis izrasta u vrsnog kuhara i tom vještinom razveseljava mnoge oko sebe. Trideset i pet godina poslije napušta Atenu i putuje nazad u rodni Istanbul da bi ponovno susreo djeda, ali i prvu ljubav. Na povratku nazad osjetit će kako je cijelo vrijeme zaboravljao začiniti svoj vlastiti život.

Da gladan ne možeš ratovati pokazuje dokumentarni film Kuhanje povijesti slovačkog redatelja i scenarista Petera Kerekesakroz snažne intervjue s desetak vojnih kuhara, uključujući i Titovog osobnog kušača hrane. Šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih – "Kuhanje povijesti" fascinantna je priča o prošlosti.

Obogatite svoj meni sa sedam filmova za sedam dana u tjednu. Iz svakog filma odaberite recept i oduševite ukućane. Neka to bude tjedan za pamćenje. Dobar tek!

*Prenosimo sa prijateljskog portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5