Priče o hrani
Aakri 17 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Kuhanje uz knjigu

Flora Turner-Vučetić: Ljubavne slastice

Ovo nije još jedna kuharica s receptima slastica, već spomenar (tako je i likovno opremljen) s tradicionalnim receptima gastronomskih delicija koje je autorica naslijedila od svoje bake, ali i priča o životu prve Flore i njenog supruga Viktora.

Povezujući njihovu ljubavnu priču i recepte koje je nona Flora brižljivo zapisala nastalo je svjedočanstvo o jednoj ljubavi i o jednom vremenu.

Veljko Barbieri: Veliki kuharski kanconijer

Zbirka recepata iz pera književnika i kulinarskog eksperta u kojoj je predstavljeno više od tri stotine recepata popraćenih pripovijestima i zgodama iz svijeta kulinarstva, umjetničkim slikama i ilustracijama te izvornim autorovim fotografijama.

Kolači moje omame Vilme : slatki okusi Austro-Ugarske

Knjiga je rezultat autorova nastojanja da očuva sjećanje na svoju baku Vilmu Vukelić, iznimnu ženu, književnicu i intelektualku. Omama Vilma je, između ostalog, bila i vrsna kuharica koja je pripremala ukusna jela, a u autorovo sjećanje, kao i sjećanje drugih unuka koji su je iznimno voljeli, najviše su se usjekle njezine slastice. Dijelom obiteljske ostavštine ostala je i njezina bilježnica s receptima, koja se s vremenom djelomično oštetila, a u ovoj knjizi rekonstruirana je uz pomoć slastičarskog tima hotela Esplanade.

Odabrano je 35 recepata za kolače, kojima se nastojalo oživjeti tradiciju i običaje prošlog vremena. Time ova knjiga predstavlja i vrijednu gastronomsku baštinu te je svjedočanstvo građanske kulture na prijelazu stoljeća. Svaki recept popraćen je fotografijom, a knjiga donosi i kratku povijest obitelji Vilme Vukelić, kao i zanimljive informacije o njezinu životu.

Norman Foster: Jelo iza samostanskih zidina

Fosterova knjiga na slikovit i duhovit način govori o uskoj vezi između samostana, redovnika i kulta dobre ishrane njegovanog po samostanima širom Europe. Probrana, profinjena kuhinja iza samostanskih zidina, dosegla je u razdoblju između 13. i 18. stoljeća svoj vrhunac. Osim pikantnih povijesno-kulinarskih pojedinosti, autor navodi i 108 izvornih recepata, bisera svjetske sakralne kuhinje pa je njegova knjiga ne samo zanimljiv povijesni pregled već i hommage visokoj školi kuhanja.

Jelena Ivanišević: Od kuharice do književnosti : ogledi o kulinarskoj prozi

Autorica analizira žanrovsku raznovrsnost kulinarskih i gastronomskih tekstova. Baveći se kulturnoantropološkim i etnološkim istraživanjima prehrane autorica je proučavala forme pisanja o hrani i opisala nastanak i razvoj onoga što danas razumijevamo pod kulinarskom književnošću. Donosi i pregled povijesti istraživanja prehrane, no u tim istraživanjima prehrana je bila tek sredstvo kojim su se mogla obuhvatiti različita područja a ne samostalan predmet istraživanja.

Branka Sacher: Mrvice o hrani

Maštovito sastavljeni mozaik najraznovrsnijih zanimljivosti iz povijesti gastronomije, dopunjen aforizmima o hrani, preporukama o uzgoju, čuvanju, pripremi i uživanju hrane, uz svojevrsne "tko je tko" i "vjerovali ili ne" rubrike, "nadjeven" još i nizom recepata. U slast!

Gary Paul Nabhan: Neki to vole ljuće : hrana, geni i kulturna raznolikost

Autor vodi čitatelja na kulinarsko i evolucijsko putovanje kojem je cilj otkriti da se domovina naših predaka ne nalazi na nekom udaljenom, nedostižnom mjestu, već da je ugrađena u ljudske gene i ljudske prehrambene sklonosti uvjetovane kulturom. Kombinirajući znanstvene zaključke i osobne anegdote dokazuje da između osobnih kulinarskih sklonosti, gena, prehrane predaka i područja koja su oni dulje vrijeme nazivali svojim domom postoje vrlo dinamične veze. Svaka etnička kuhinja odražava evolucijsku povijest neke populacije, a za očuvanje zdravlja bitna je genima prilagođena prehrana, neodvojiva od zdravog tla i kulture.

Jernej Mlekuž: I feel kranjska kobasica : kako je kranjska kobasica podigla slovenski narod

Ova etnološko-kulturološka studija govori o povijesnoj ulozi i upotrebi kranjske kobasice od njezine pojave 1849., do danas. Kao jedna od ključnih stvari u nacionalnom prepoznavanju, "kranjska kobasica jedan je od najžilavijih i najkoncentriranijih slovenskih nacionalnih simbola".

Autor iznosi njezine povijesne, antropološke, kulturološke i etnološke elemente (često na duhovit način), smatra da slovensko društvo, kulturu i naciju, nisu oblikovali samo političari, pisci, vojnici, diplomati, već i nepregledno mnoštvo malih stvari, a jedna od njih je i kranjska kobasica.

Davorka Vukov Colić: Alles Walzer : tajne hrvatske diplomatske kuhinje

Dugogodišnja novinarka i urednica piše o iskustvima i prigodama u kojima je sudjelovala tijekom osam godina provedenih u diplomaciji, vremenu dok je njen suprug bio veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji i Bugarskoj. U uvodu knjige kaže: "U diplomaciji se većina toga događa, a često i dogovara, preko tanjura, pa je gastronomija i umijeće ugošćivanja mnogo više od istančanog uživanja nepca.

To je umijeće političkog i društvenog komuniciranja, dokaz uvažavanja gosta, kulturološka osobna karta zemlje iz koje dolazite, potvrda vaše osobne uljuđenosti, iskustva, maštovitosti, pa i duhovitosti." U knjizi se nalaze i recepti za jela koja je priređivala i spravljala za takve svečane prigode.

Aleksandar Genis: Ruski hljepčić i druga kulinarska putovanja

Autor bogatoga esejističkoga, tematski šarolikog opusa, predstavljen je ovdje izborom tekstova svrstanih u cjeline pod nazivima Kulinarska putovanja, Gastronomske etide i Kulinarski blog, a tekst Crveni kruh cjelina je za sebe. Spisateljski interes, znatiželja i otvorenost zapaža različite krajeve i zahvaća brojne i neprehrambene teme, te su autorova razmišljanja o viđenom i kušanom potvrda i primjer kako metaboliziramo svijet.

Tko voli jesti, kuhati i razmjenjivati iskustva s hranom i namirnicama odasvud pod kapom nebeskom, u ovoj će zbirci kulinarskih eseja moći istražiti raznovrsnost (jestivoga) svijeta.

Irena Lukšić: Blagovati na tragu klasika : kuharica za čitanje, čitanka uz kuhanje

Knjiga urednice biblioteke "Na tragu klasika" zbir je tekstova i recepata raznoraznih delicija iz djela pisaca poput Jurija Družnikova, Sama Sheparda, Ilje Stogoffa, Le Clezia, Karen Blixen, George Sandove, Piera Paola Pasolinija i niza drugih.

U knjizi su nanizana jela za doručak, užinu, ručak, večeru, desert, jela koja se konzumiraju na otvorenom, kao i u prijevoznim sredstvima te razni napici i pića. Na kraju knjige je objavljena bibliografija djela iz biblioteke "Na tragu klasika" objavljenih od 2004. do 2011. godine, kazalo jela i pića te sekundarna literatura na osnovu koje su složeni recepti.

*Prenosimo sa portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5