XXZ magazin preporučuje
Fantoma 04 S

Photo: Facebook

Kuvaj, igraj se, sačuvaj novac

Film

Elvis (2022)

AustinButler je sjajan kao Elvis Presley, pa je ovaj biografski film odličan najviše zahvaljujući njemu. Pred gledaoce izlazi kao preterana priča o muzičkoj legendi, hiperbola koja nema baš mnogo dimenzija, ali scene uprkos tome eksplodiraju jedna za drugom, baš kao kad se prave mitovi o ličnostima koje obožavaju milioni.

Reditelj Baz Luhrmann je život jedne od najvećih zvezda pretvorio u cirkus koji liči na muzički spot. Scene se smenjuju tako da tri sata proleti začas, njihove jarke boje gledaoca uvlače u život koji zvuči poznato, ali se o njemu ipak ne zna mnogo. Film se istina više fokusira na senzacije nego na Elvisa, ali nam usput daje dovoljno informacija da znamo više nego što je to bio slučaj pre filma.

Ovo dakle nije jedan od onih biografskih filmova na koje smo navikli, već uzbuđenje i ludačko saosećanje koje se manifestuje u jednoj jedinoj rečenici – Elvis je napustio zgradu.

Bio je ubeđen da ga se niko neće sećati, da ga ni po čemu nećemo pamtiti jer, verovali ili ne, nije snimio kultni film! Umesto toga, on je prestao da bude čovek i postao konstanta za koju svi znaju iako možda nisu čuli nijednu njegovu pesmu. A nemoguće je da nisu. Elvis je tu, sveprisutan. Umro je pre četiri i po decenije, a klinci koji danas gledaju ovaj film su već čuli za njega i odnekud im je neverovatno poznat jer Elvisa ima i u Harryju Stylesu, i u Justinu Bieberu, u svim zvezdama koje prolaze sličan put slave. Nadajmo se samo da muzička industrija više nije tako surova i da nastavak tog puta nije za sve isti.

Ipak, Elvis je jedan. Figura koja sabira sve prethodno i najavljuje sve što je usledilo – poput Beatlesa i Stonesa kojih se toliko plašio. Kraj je, iako poznat kao i sadržaj čitavog filma, istinski dirljiv jer spaja fikciju i dokumentarno, potvrđujući još jednom da sve bilo je muzika. Pa ti pokušaj da se ne rasplačeš.

Više čitajte ovde.

Un monde - Playground (2021)

Život strašno boli, čak i na filmu. Evo šta naš kritičar Marko Stojiljković kaže o Unmonde–Playground:

„Izuzetan „casting” sačinjavaju prirodna i sjajno vođena deca, te profesionalni glumci koji su do sada uglavnom igrali samo epizodne uloge diljem frankofone kinematografije. Playground je zaista zaokružen i surov svet, a gledanje filma izazvaće snažnu reakciju od strane gledalaca“.

Više čitajte ovde.

Notre-Dame du Nil – Our Lady of the Nile (2019)

Ruanda 1973. godine: Statua device Marije gleda na internat u kojem se školuju devojčice. Sve je naizgled mirno. Bilo da su Hutu ili Tutsi, učenice žive zajedno. To je ipak početak užasa, a film je baziran na istoimenom romanu koji priča o stvarima koje su se dogodile pre jezivog genocida iz 1994. godine.

Viharsarok - Land of Storms (2014)

Ljudska bića možda i mogu da preživljavaju u kutijama, ali ne i da u njima žive. Za rast je potrebna sloboda da se istinski bude. To je ipak lakše reći nego učiniti, pa su retke LGBTIQ+ osobe koje nisu doživele neki od oblika nasilja zbog svog identiteta. Pored fizičkog tu je i psihičko, te ekonomsko nasilje – dok si pod mojim krovom u obavezi si da budeš strejt, ili da bar dobro glumiš.

Oni koji ne mogu da glume osuđeni su na propast, bar dok se ne snađu. Snalaženje u homofobičnom okruženju nije lako, najviše zbog toga što je ona priča o četiri zida čista laž – pripadnici heteroseksualne većine će se na homoseksualne ljubavnike okomiti čak i kad ovi prihvate taj kavez. Film Viharsarok – Land of Storms mađarskog reditelja Ádáma Császija pokriva sve ove teme – glavni junak je i fudbaler i stanovnik malog mesta – sela u kojem se muškarci šišaju na kratko.

Više čitajte ovde.

Serije

The Umbrella Academy (treća sezona, 2022)

Sve je više superheroja, a ovo je velika porodica sastavljena od onih koji su rođeni istog dana. Jedini problem bi mogla da postane apokalipsa, budući da je ovo već treća po redu koju naši heroji pokušavaju da spreče.

Umbrella Academy je i SF, i krimić i ljubić, triler, povremeno i sapunica, pa i horor, sve u svemu uzbudljiva vožnja kroz jedan relativno novi svet – to naravno ne znači da je savršena. Uzbuđenju je doprinelo i raspadanje celog sveta, u kojem svako pokušava da se snađe što bolje može. Zabavno.

The Offer (mini-serija, 2022)       

Uprkos tome što znamo da je Kum na kraju snimljen, pa i ovenčan Oskarima, dok pratimo seriju, sve vreme gledamo neviđenu borbu likova da svoje i zajedničke ideje sprovedu u delo i da Kum kao film ugleda svetlost dana, odnosno mrak bioskopske sale. I sve vreme se bojimo da neće uspeti, iako već znamo da jeste. Napraviti takvu tenziju povodom već poznatih okolnosti zaista je podvig, a usput odati počast svakoj osobi koja je doprinela filmu (ili čak i radila protiv njega), predstavlja pravi trijumf. Nije to pobeda televizije, odnosno serijskog formata nad filmom. Nije to ni trijumf filma kao takvog – i Kum je svojevrsni serijal. Reč je o pobedi ideje, kreativnosti i sna nad svim nedaćama i preprekama koje servira realnost. Stvaranje sopstvenog sveta u koji su pozvani i drugi suština je svakog dela fikcije, čak i kada je bazirano na istinitim događajima. The Offer je i serija o filmu, i film u filmu, i film o filmu, a najviše priča o ljudima i želji za uspehom, baš kao i Kum. Na snu je izgrađen Holivud, a na njemu i savremena Amerika. On je taj koji snove raspršuje i uništava, da bi ih ponovo stvorio. I na tome zaradio. On je i surova mašinerija, fabrika, klanica i iluzija s kompleksom Boga. Uništava ovozemaljski da bi podarila večni život – na platnu, naslovnim stranama, Bulevaru slavnih, u mislima, među zvezdama.

Holivud je fatamorgana u koju svi gledaju, dok je on opsesivno zagledan u sebe. Tako je upravo Paramount producirao seriju The Offer, snimivši jedinstvenu posvetu sebi, posežući ponovo za vrhom koji neće moći da dohvati.

Ovakve priče volimo zato što ni sami ne možemo da skrenemo pogled, usput tražeći i prepoznajući iskrenu želju, nameru i san malog čoveka koji postaje veliki, makar samo za sebe. Ovo je priča o Puzu, Coppoli, Brandu, Pacinu, Evansu, McCartt, koliko i o samom Ruddyju. Svako od njih je u svom domenu radio za sopstveni i zajednički san. U tome je čar, jednako koliko i prokletstvo.

Više čitajte ovde.

Tiffany Haddish Presents: They Ready (druga sezona, 2021)

Ako volite stand-up, ovo je za vas. Tiffany Haddish je okupila svoje omiljene komičare, a najdragocenije je to što je neke izvukla s ivice egzistencije. Ljudski i duhovito.

Knjige

Neil Jordan „The Drowned Detective“

Mnogima je ime Neila Jordana poznato po njegovim sjajnim filmovima (The Crying Game, Michael Collins, Mona Lisa, The End Of The Affair, The Butcher Boy), ali je on za svoju prvu zbirku priča Night in Tunisia već 1979. dobio prestižnu nagradu „Guardian Fiction Prize“ i nastavio da objavljuje vrlo zanimljive knjige.

Roman The Drowned Detective iz 2016. samo naizgled pripada kriminalističkom žanru; ispod storije o nestaloj devojci koju traži na osnovu požutele fotografije, glavni junak Johnathan suočava se sa sopstvenom prošlošću u svetu koji pokušava da sačuva malo ljudskosti i humanosti. Mudro i vešto napisana, ova knjiga se iznova čita kao opomena i razlog za razmišljanje o našoj krhkoj egzistenciji.

Adam Zagajewski „Pravi život“

„Retko se muza obratila ikome s takvom jasnoćom i nužnošću kao Zagajewskom“. (Josif Brodski)

Muzika

Rina Sawayama je japansko-britanska muzičarka, model i glumica koja je proboj na muzičku scenu napravila 2020. svojim albumom prvencem Sawayama. Već za mesec dana očekuje se njen drugi album Hold the Girl, a njegovi najavni singlovi su uveliko postali hitovi. This Hell je u svakom smislu, pa i doslovnom, obeležio ovo leto.

 

Nostalgija

La Piscine – The Swimming Pool (1969)

Iako se na centralnom omotu video kasete nalazio leš koji pluta u vodi, pažnju je privlačio samo bazen, i lice Alaina Delona. Tako je od nervoznog trilera postao pravi letnji film, priča o prijateljima koji zajedno letuju pored vode. Doduše kraj leta nije najsrećniji.

Horor

1408 (2007)

Najslađi su horor filmovi u kojima glavni junak na početku ne veruje u duhove, monstrume i karakondžule. A onda se s njima sudari svom silom.

Video igre

Kuvaj, igraj se, sačuvaj novac

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Cook, Serve, Delicious! 3?!. Zainteresovani će moći besplatno da je preuzmu sve do 18. avgusta, kada nas očekuje neki novi naslov (ili više njih).

Cook, Serve, Delicious! 3?! ima vrlo dobre ocene – od PC Gamera je na primer dobila čak 74%, dok na platformi Steam ima ocenu 10. Ne radi se tu o običnom kuvanju, već o kompaniji koja isporučuje na stotine različitih jela kroz ratom zahvaćenu Ameriku. Prvi deo je objavljen još 2012. godine, a igra je od tada privukla miline igrača. Simulacija je odlična za sve one koji sanjaju o sopstvenom restoranu, ali i za one koji vole dobre igre.

Ljubitelji već traže novi nastavak, budući da je treći deo izašao još 2020. godine. To verovatno znači da igra zaslužuje pažnju – Epic garantuje zabavu, pa je valjda zato i nudi besplatno, a inače košta oko 20 evra.

*Kontrapreporuke

Day Shift (2022)

Ni strašno, ni smešno. Glupo.

 

Oceni 5