Seksualne forme u senci predrasuda
Flmm1

Photo: IMDb

Kvir erotika u filmskom ponašanju

Na listi najboljih, ili najlepših, kvir seks scena ne nalazi se mnogo naslova, budući da kvir filmovi često „zaboravljaju“ da implementiraju seks u scene koje navodno prikazuju interakcije te prirode. Jedan od novijih primera je i „Call Me By Your Name“ koji se otvoreno boji seksa, te se kamera ne ustručava da fokus pomeri sa mesta koje je planirano za naga muška tela u seksualnom zanosu.

Brokeback Mountain

Unutrašnjost šatora i malo pljuvačke sve je što je potrebno da se „posao dobro obavi“, a scena iz ovog filma je obično prva koja prosečnom gledaocu padne na pamet kada se progovori o seksu i kvir filmu. Činjenica je da je sa ovim filmom kvir ušao dublje u mejnstrim kinematografiju, te je scena seksa dovoljno sirova da se uklopi u vreme i mesto koje film pokušava da ilustruje.

Weekend

Iako mnogi tvrde da je film dosadan, te da ne doprinosi napretku „drugačije“ kinematografije, istina je da je odigrao važnu ulogu u emancipaciji, a tako što je, istina na pomalo usporen način, progovorio o gej vezama i o odnosima koji se razvijaju u represivnom društvu. U ovom filmu se o seksu puno govori, te se iz senke izvlače stereotipi, da bi sve kulminiralo u toploj i otvorenoj sceni seksa, koja osnažuje naklonost koja će potrajati tek jedan vikend.

Christopher and His Kind

Iako film nije ni približno dobar kao knjiga, scena seksa je, tvrde mnogi, zabavna, te sve okreće na komediju, dok ističe koliko gej seks može da bude smešan i nespretan, što biva ispraćeno uzvikom glavnog junaka: „Ovako bih voleo da umrem!“

Gia

Erotski naboj ojačan prisustvom Angeline Jolie prvo je što padne na pamet kada se spomene ovaj film. Iako seks scena „igra na sigurno“, ipak je rezultat dva sata i šest minuta erotskog naboja, pa dolazi kao velika katarza koja oslobađa iz sveta koji je često neprijateljski nastrojen.

Y Tu Mamá También

Scena seksa u kojoj učestvuje troje junaka ono je što je ovaj film i stavilo na listu kvir klasika, te prikazuje kako se prijateljstvo dvojice muškaraca nakon fizičkog kontakta pretvara u nešto više, iako kasnije evoluira u izraženi osećaj srama koji nije nepoznat ni jednom kvir građaninu na svetu.

God’s Own Country

„Seks i stočarstvo“ skup je reči koji prvi pada na pamet kada se pomisli na seks i Božju zemlju. Glavna scena seksa jeste sexy, ali uključuje i čitav paket proizvoda iz oblasti toksične muževnosti, koje obilato konzumira dvojica muškaraca dok se zadihano valja u blatu.

J’ai Tué Ma Mère

Ovo je verovatno jedna od najlepših scena seksa u kvir kinematografiji, što dokazuje i to da su Kanađani stotinama godina daleko od ostatka sveta kada je u pitanju seks na filmu. Sjajni Xavier Dolan seks meša sa čitavom paletom boja, te boja dospeva i na tela, iako se od njih ne vidi mnogo.

Disobedience

Kada Rachel Weisz pljune u usta Rachel McAdam čitav svet se zaustavi. Scena seksa koja predstavlja bunt protiv zatvorenog društva, te tvrdi da je smisao tek u ostvarenju svih mogućih ljubavi, ušla je u antologiju kvir seksualnosti na filmu.

Tangerine

Seks scena koja se dešava na Božić deo je poslovne transakcije između trans seksualne radnice Mye Taylor i jednog od njenih omiljenih klijenata, ali se nešto što bi moglo da bude sterilno pretvara u niz duhovitih i toplih scena, a posebno kada se dvoje junaka proveze kroz perionicu automobila. Život je mnogo više od stereotipnih shvatanja ljubavi i seksa, te ispunjenja želja dolaze u različitim oblicima, i čine skup trenutaka koji se na kraju jedino pamte.

Moonlight

Moderno društvo je zaboravilo da je uzajamna masturbacija u stvari seks, tako da i Mesečina ulazi na ovu listu, budući da scena ukazuje na potencijalnu dubinu u onome što se krije iza jednostavne radnje koja od učesnika ne zahteva mnogo.

The Handmaiden

Poznavaoci filma, a posebno kvir filma, tvrde da su scene seksa u ovom filmu najbolje erotske scene ikada prikazane na velikom platnu. Posebna pažnja se obraća na finalnu scenu, u kojoj seks postaje maštovitiji nego što se očekivalo, te otvara prozor ka novim pogledima na svet, i na prošlost.

120 battements par minute

Seksualna tenzija smeštena unutar priče o AIDS krizi u Parizu devedesetih godina prošlog veka važna je za razumevanje i konačno ukidanje stigme, a zbog toga što u okviru erotičnih scena vrlo dobro ilustruje i to kako se živelo sa HIV-om pre više od 20 godina.

Scene kvir seksa u modernom filmu tako prave korak napred, te se odvajaju od agresije i izraženog osećaja srama koji je bio karakterističan za prikazivanje gej junaka u prošlosti. Iz mračnih uličica kvir likovi izlaze na svetlost dana, pa se seks između osoba istog pola više ne odvija isključivo iza kontejnera, kao na primer u filmu „Head On“ iz 1998. koji prati život mladog Grka u Australiji, ili nešto novijem "Sauvage" koji prati mladog seksualnog radnika, i ne povezuje se tako često sa nasiljem iz prošlosti kao u „La mala educación“ Pedra Almodovara.

Oceni 5