PaJaMa, grupa za slobodu
Pajama 02 S

George Tooker, Paul Cadmus, George Platt Lynes, Monroe Wheeler, ca. 1945

Photo: PaJaMa

Kvir estetikom protiv lobotomije

Mnogo pre nego što su umetnici počeli da se zanimaju za kvir kulturu, grupa pod imenom PaJaMa snimala je erotske, kvir fotografije koje i danas pokazuju kako je drugačiji građanin živeo tridesetih godina prošlog veka. Činili su je slikari Paul Cadmus, Jared French i Margaret Hoenig French, a grupa je dobila ime kombinacijom prvih slova njihovih imena.

Životni stil, te način na koji je umetnički trio pristupao fotografiji, bio je prilično hrabar za to doba, što važi i za njihove seksualne politike, koje su bile fluidne, i nisu isključivale želju za avanturom. Tako su i sami Jared i Cadmus bili ljubavnici, a pored toga što je Jared bio u braku sa Margaret. Ono što njihova umetnička dela, te način života, izdvaja od drugih ipak nije samo ljubavnički kontekst, već to što seks i seksualnost na njihovim slikama i fotografijama nisu prikazani simbolično, romantizovano, apstraktno ili kroz alegorije, već otvoreno, bez izvinjenja. Moderni ljubitelji umetnosti retko slobodu povezuju sa vremenskim periodom u kojem je ova grupa živela i radila, pa su PaJaMa fotografije važni istorijski dokumenti, te dokazi o postajanju kvir estetike i u vreme kada se nije znalo da je prisutna.

PaJaMa opus zauzima neobično mesto u umetnosti XX veka, budući da je tridesetih i početkom četrdesetih godina Sjedinjenim Američkim Državama vladala Velika depresija, te se većina umetnika odmetnula u potrazi za bilo kakvim poslovima kojima bi bili u stanju da prehrane porodice. Tako su radili na muralima, ilustracijama za propagandne materijale, i formirali umetničke grupe koje su se kretale u smerovima poput apstraktnog ekspresionizma. Cadmus i bračni par French nisu krenuli tim putem, te su se u svojim delima još uvek interesovali za telo i seksualnost, tako da nisu otišli u apstraktno. Na fotografijama koje prikazuju vojnike i mornare Cadmus je bez uzdržavanja aludirao na gej kruzing, a njegova „skandalozna“ slika iz 1934 - The Fleet’s In! – najbolji je primer takve prakse. Kao centralni deo slike izdvaja se mornar koji zavodljivo nudi cigaretu muškarcu u odelu, što je u to vreme bio znak raspoznavanja i signal da je neko gej.

Preko leta je trio svoj osećaj slobode selio na obalu, gde su fotografisali gole muškarce, poznate i nepoznate, otkrivajući mlade i privlačne muskulature, a svaka je postajala zaseban karakter u široj priči o zadovoljstvu. Njihovi boemski stavovi omogućili su im da sačuvaju seksualne slobode u koje su svo troje verovali, te kvir kulturu u vreme kada se kao lek za homoseksualnost još uvek koristila lobotomija.

Oceni 5