Monstrum u LGBTIQ bioskopu
Hauul 01 S

Photo: IMDb

Kvir horor za Noć veštica

Kvir odavno ima svoje mesto u horor žanrovima, a poslednjih godina pronašao je put i do mejnstrim publike koja uglavnom ne uživa underground filmovima koji su ranije pružali utočište čitavom spektru kvir junaka i anti-junaka. Glavni akteri su u horor filmovima uglavnom autsajderi, što je jedan od glavnih razloga da se oni koji se ne uklapaju u opšteprihvaćene norme sa njima donekle identifikuju. I dok monstrumi poput strašnih klovnova, te demona kao što je Babadook, tu identifikaciju čine mogućom samo donekle, moderni likovi u horor filmovima i TV serijama bliži su ljudskim momentima, te je prostor za poistovećivanje daleko veći.

Horor ne poštuje pravila roda i identiteta, te su ličnosti uglavnom fluidne, a kvir horor momenti deo su istinske slobode koja se ugnezdila usred šume od različitih stereotipa. Tako su i pripadnici LGBTIQ populacije dobili niz prilika da sebe vide na malim i velikim ekranima, što je privilegija koju heteronormativna većina oduvek ima, te i u ovoj Noći veštica mogu da vole ili ne vole čitav niz kvir likova koji su na putu da postanu kultni predstavnici LGBTIQ populacije.

The Haunting of Hill House

Jedna od novih serija koja predstavlja i članove manjinskih zajednica je i Netflix-ova The Haunting of Hill House, a omiljena kvir junakinja je Theodora Crain, psihoterapeutkinja i lezbijka koja svoju seksualnost neometano manifestuje od najranijeg detinjstva. Pored toga, Theo je kompleksna ličnost, detaljno portretisana, kao uostalom i svi junaci serije.

Lik Theodore Crain određen je kao kvir još u romanu po kojem je serija napravljena, a koji je nastao 1959. godine, te to što moderna ekranizacija bez ikakve zadrške poštuje taj momenat veliko je olakšanje, budući da se to ni danas ne dešava tako šesto.

The Chilling Adventures of Sabrina

Nova serija o vešticama ima čak dva kvir heroja - prvi je rođak glavne junakinje - Ambrose Spellman koji se identifikuje kao panseksualac, dok je druga, možda i važnija, ne-binarna junakinja Susie Putnam. Kao i sestrinska serija Riverdale, ni The Chilling Adventures of Sabrina se ne plaši da bez ustezanja predstavlja LGBTIQ likove, što je logično, budući da su pripadnici mlađih generacija sve manje zbunjeni u vezi sa svojim identitetima.

Za kvir populaciju možda je najvažnije to što Susie igra osoba koja je ne-binarna i u stvarnom životu, te kada govori o sebi koristi zamenice they/them.

Ghostbusters (2016)

Iako se ni u jednom trenutku eksplicitno ne kaže da je Jillian Holtzmann lezbijka, to je više nego jasno. Bilo da su u pitanju fantastični kostimi koje nosi, ili interakcije sa drugim junacima, Holtzmann vrlo često otvoreno flertuje sa ženama, tako da potreba za tim da se jasno identifikuje nije ni neophodna.

American Horror Story

Osma sezona popularne horor serije obiluje kvir junacima, što je bio slučaj i sa prethodnim sezonama, a uzrok tome je i neobičan pristup žanru, kojim se uklanjaju granice kojima se različitost ranije sputavala. Od Edwarda Philippe Motta i Chada Warwicka, do Della Toleda, Ramone Royal, Liz Taylor i Will Drakea, sezone su bogato naseljene LGBTIQ junacima koji su različiti, te svaki od njih predstavlja po nešto iz bogatog spektra duginih identiteta.

Naravno, kada se priča o ovoj seriji nikako ne sme da se zaboravi ni Countess, glavna junakinja koju je u sezoni Hotel odigrala Lady Gaga. Ovo stvorenje staro oko 112 godina glamurozno je koliko i smrtonosno, a virus koji nosi u krvi hrani tokom raspusnih orgija koje pršte od seksa i krvi.

Niko nije slobodan dok svi naši monstrumi ne ugledaju svetlost dana.

Oceni 5