James Dean, buntovnik s razlogom
Buntovnik bez razloga 2

Photo: Warner Brothers, Inc.; photograph from a private collection/britannica.com

Kvir ljubavi prošlih idola

James Dean se često naziva gej ikonom, a njegov seksualni identitet je bio predmet rasprave čak i u njegovo vreme. Kad su ga jednom pitali o tome, rekao je „Ne, nisam gej, ali takođe neću ići kroz život s jednom rukom vezanom iza leđa.“. Mnogi i danas veruju da je to zapravo značilo da je biseksualan.

Neki su išli toliko daleko da su tvrdili da je seks s muškarcima Deanu služio za trgovinu, kako bi napredovao u poslu, dok su drugi tvrdili da je imao velike apetite (valjda seksualne) i da ih je vežbao kroz razne aktivnosti.
Nekoliko biografa ipak tvrdi da se glumac s drugim muškarcima nije samo „trgovao“, te ističu vezu s radio producentom Rogersom Brackettom s kojim je neko vreme i živeo. Niko naravno nije siguran u romantičnu i seksualnu konekciju, budući da se takve situacije i danas kriju od gladnih očiju obožavalaca.

Deana su dovodili u vezu i s drugim muškarcima, uglavnom u kontekstu „eksperimentisanja“, a istina na kraju možda nije ni važna, osim za one kojima bi autovanje poznatih ličnosti, makar i posthumno, bar malo olakšalo život.

Prvu veliku ulogu je dobio 1954. godine, kao Cal Trask u East of Eden, a uspeh tog filma mu je omogućio mesto u Rebel Without a Cause, te u filmu Giant. Postavka potonjeg je uključivala i Rocka Hudsona i Elizabeth Taylor, a većina priča iz tog vremena se zasniva na anegdotama. Tako postoji i glasina da su Rock Hudson i Dean bili ljubavnici tokom snimanja, a Elizabeth Taylor je i kasnije tvrdila da nije bilo sumnje da je Dean bio gej.
Njegova seksualnost je nastavila da evoluira i nakon tragične smrti u septembru 1955. godine – od strejt muškarca koji se drugim muškarcima nudio u zamenu za uspeh, postao je gej muškarac koji je spavao sa ženama da bi sačuvao karijeru. Stvari se promene preko noći, a tu je i sredina – biseksualni muškarac koji je vreme i krevet delio s ljudima koji su mu se dopadali.

 

Oceni 5