Govori kao što čuješ
Izlog1

Photo: thequeerfrontier

Kvir, reč koja pripada nama

Termin queer se gotovo odomaćio u modernoj svesti.  Prodor  termina  označio  je  i  njegovu  široku  upotrebu  u  skoro svim  humanističkim  disciplinama.  Čak  i u  sredini  kakva  je  Srbija,  sve  češće smo u prilici da ga čujemo, iako, mahom, i dalje ne postoji pouzdan odgovor šta queer zapravo označava. Uglavnom je odgovor na pitanje šta je kvir takođe u formi pitanja „Je l’ to ima neke veze sa homoseksualcima?” Sigurno je da se queer velikim delom oslanja na gej i lezbejske studije, ali on je danas i mnogo više od toga.

U srž problematike uvodi nas značenje same reči, kako ono početno, tako i ona potonja određenja. Svedoci smo da pojedine reči tokom vremena trpe brojne izmene na značenjskom planu, a u skladu sa tim, menja se i njihova društvena percepcija koja nekada ide iz krajnosti u krajnost. Znamo da je reč „gotika“ u srednjem veku bila sinonim za ružno i groteskno, a tek sa romantizmom, koji ponovo otkriva srednji vek, „gotika“ ima značenje  umetničkog pravca, što je prisutno  i  danas.  Ili,  ako  ostanemo  u  okviru  same  teme,  kao  tipičan  primer poslužiće nam reč gej, čije je kolokvijalno značenje bacilo u zasenak ono drugo, primarno,  ali  danas  već  arhaično,  kada  je značila „veseo“, „radostan“, „srećan“.  Gotovo  je  izvesno  da  bi  neko  ko  nedovoljno  poznaje  engleski  jezik ostao prilično zbunjen stihovima pesme „Streets Of Laredo“ u kojoj Džoni Keš peva:  „...Once  in  the  saddle,  I  used  to  go  gay.  First  to  the  card-house  and  then down to the Rose’s. But I’m shot in the breast and I’m dying today...“.

Slična sudbina prati i reč kvir, iako je njeno početno značenje – „čudak“, „čudan“, „bizaran“, „sumnjiv“ i danas zadržano u svakodnevnoj upotrebi („Your friend is so queer“). Paralelno sa svojim osnovnim značenjem, kvir postaje i vulgarna  i  uvredljiva  oznaka  za  homoseksualca  (ekvivalent  u  srpskom  jeziku bila bi reč „peder“). Ali, situacija se menja počev od devedesetih godina prošlog veka,  kada queer  postaje  simbol  emancipacije  gejeva  i  lezbejki  i  od  „simbola devijacije  postaje  znak  afirmacije seksualne drugosti“ (Bužinjska i Markovski 2009,  501).  U  fazama  koje  su  usledile, kvir nadilazi okvire homoseksualne perspektive i političke borbe i poprima jedno univerzalno značenje različitosti na planu seksualnosti, opisujući istovremeno i teorijski model koji je potekao iz  lezbejskih  i  gej  studija.  Zahvaljujući  svojoj  širokoj  primeni,  fleksibilnosti  i anarhičnoj prirodi, kvir postaje vrlo popularan, naročito u šoubiznisu, o čemu svedoči savremena pop kultura.  (Ivana Simić)

James Somerton na svom YouTube kanalu priča o istoriji termina kvir, te o tome kako je uticao na LGBTIQ+ zajednicu.

Tagovi

Oceni 5