Čovek koji je voleo homoseksualne ubice
Bates 01 S

Photo: blogspot.com

Kvir u Hičkokovim filmovima

Homoseksualnost nikada nije eksplicitno prikazana ni u jednom od Hičkokovih filmova, ali je indirektno pokazana u nekoliko njih, uglavnom kao homofobični derivat. „Devijantna“ seksualnost kombinovana sa mizoginijom uglavnom je bila temelj za mnoge od njegovih anti-junaka.

Prema dokumentima koje čuva The Motion Picture Production prikazivanje homoseksualnih motiva bilo je zabranjeno u to vreme. Glavni cilj je bio sačuvati porodicu i svetu instituciju braka, a filmovi nisu smeli da publici predstavljaju “niže oblike seksualnosti”, niti da ih tretiraju kao uobičajene.

Sve dok je homoseksualnost predstavljana u Hičkokovim filmovima, predstavljana je negativno, što je bilo u skladu sa tim da je tretirana kao bolest sve do 1974. godine.

The Pleasure Garden

 Kostimografa koji radi za menadžera pozorišta igra muškarac koji se u to vreme tumačio kao kvir, budući da ga drugi doživljavaju kao feminiziranog..

The Lodger

Detektiv se obraća Dejzi i njenoj majci: “Svakako mi je drago što ne voli devojke.” (Komentar koji takođe implicira i homoseksualnost glumca Ajvora Novela).

A onda samo majci:“Da li stanar predstavlja bilo kakvu opasnost za Dejzi?”

Majka: “Ne budi smešan, Džo, nije on od takve sorte. Iako je pomalo kvir (čudan), pre svega je gospodin.”

Murder!

Ubica Hendal Fejn je drag queen, što je u to vreme služilo da se ukaže na devijantnu prirodu zločinca (a i danas ponekad ima tu funkciju - pitajte J.K. Rawling), te na njegovo “nečisto poreklo”, što je još jedna politički nekorektna osobina tog vremena.

Secret Agent

Medlin Kerol se obraća Amerikancu: “Dopadaš mu se, toga sam se i bojala.”

The Lady Vanishes

Čarters (Basil Radford) i Kaldikot (Naunton Wayne), Englezi opsednuti kriketom, spavaju u istom krevetu (što u to vreme nije bilo uobičajeno ako ne implivira kvir).

Rope

Kada prevedete dijaloge, postanu prilično homoseksualni, verovatno nenamerno. Iako je u to vreme svima bilo jasno da su glavni junaci gej, nikada se o tome nije govorilo, jednostavno se koristila reč: to, i glumci su bili “to”. Po kuloarima se govorilo da Hičkok kod svojih junaka ne voli to što su homoseksualci, već to što su homoseksualne ubice.

Strangers on a Train

U priči gde jedan stranac drugome iznosi teoriju o tome kako dva potpuna neznanca mogu da se izvuku ako zajedno počine ubistvo, Bruno i Gaj bivaju povezani na više različitih nivoa.

North by Northwest

Prijateljstvo između negativca Van Damma i posesivnog Leonarda u više navrata implicira homoseksualnost.

Psycho

U to vreme je specifičan odnos Normana Bejtsa sa majkom ukazivao na sigurno postojanje “izvitoperene seksualnosti”, a mnogi su u njegovom specifičnom hodu prepoznavali nešto od homoseksualnog.

Izvori: Queer Hitchcock, Homosexuality in Hitchcock's Movies

Oceni 5