Lady Gaga & Tony Bennett: Album "Love For Sale"
Lady Gaga Tony Bennett

Photo: YouTube/Printscreen

Lady pjeva jazz

Oni koji to nisu već skužili sada to moraju priznati: Lady Gaga doista zna kako pjevati jazz standarde. Uostalom, pokazala je to na albumu ‘Cheek To Cheek’ još 2016. snimljenim u suradnji s velikim croonerom Tonyje Bennettom a sada, s istim partnerom za mikrofonom, to potvrdila albumom ‘Love For Sale’.

Riječ je o kolekciji vječnih skladbi Colea Portera i, sasvim sigurno, posljednji album Tonyja Bennetta kojemu je još prije sedam-osam godina dijagnosticirana Alzheimerova bolest a neposredno prije objavljivanja albuma i službeno potvrđen odlazak u pjevačku mirovinu nakon neshvatljive 72 godine provedene na sceni.

‘Love For Sale’ je na drugom polu od Gaginog posljednjeg albuma ‘Chromatica’ i njegovom electro-danceu no, za reći pravo, nije to baš neko iznenađenje. Odavno prepoznata kao čudan svat među mainstream pevaljkama ovodobnog popa, Lady Gaga je sklona iznenadnim zaokretima u karijeri pa tako i još jednom povratku korijenima.

Jer, školovala se za jazz pjevačicu i nastupala po klubovima prije nego li je uskočila u ulogu pop zvijezde ali također i tijekom pop karijere pokazivala sklonost ka iskoracima prema drugim žanrovima (recimo countryju) te kolaboracijama s glazbenicima koji nisu iz njene niše. Za friški projekt možda su ipak odgovornije emocije nego li računica da bi se ponovo mogla dobaciti do vremešnije publike sklone laganijim ‘klasicima’.

Naime, rekoh, Bennett je ozbiljno bolestan i završene karijere pa je album možda i svojevrsni hommage velikom pjevaču objavljen još za njegova života. 

Lady Gaga nije – i zacijelo ne želi biti – neka nova Diana Krall – no njene dionice u Porterovim klasicima uz Bennettov poslovični šarm u izvedbi skladbi koje je pjevao desetljećima, albumu daju notu svježine.

Štoviše, Bennettov vokal starog čovjeka (kao i Cashov na posljednjim izdanjima serijala American Recordings) unatoč patini nije izgubio snagu i uvjerljivost a kao kontrapunkt Gagin glas koji je – kad treba – dramatičan ili pak žovijalan, što skladbama koje su odavno javna glazbena površina svakako daju poseban šarm.

Nitko dakako nije očekivao da album bude uz bok albumu Porterovih standarda u izvedbi Ellae Fitzgerald no ‘Love For Sale’ je odličan komad easy listeninga i, ako baš hoćete, album na čast i Lady Gagi i velikom Bennettu. 

*Prenosimo s portala Mixer s dozvolom glavne urednice

Oceni 5