Paklena kuhinja XXZ magazina
Taljatele 01 S

Photo: Pexels

Laki recepti za teške dane: Testenina s paprikom i jajima

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna šta je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su svakojake jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer paprika. Ili celer. Za one koji jedu testo s jajima – povrće je odličan dodatak. Posebno u slučaju mrzovolje i lenjosti (ne tvrdim da jelo leči, ali pomaže). Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte ih ili menjajte. Tačno je da hrana najčešće ne komplikuje život, recepti dakle mogu da budu jednostavni – sigurno su zdraviji od bajatih poslastica iz izloga. Uzmite na primer recept za pastu s jajima i crvenom paprikom i prilagodite ga sebi i svojim prehrambenim željama.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

Testenina (taljatele ili bilo koja pljosnata, mada može sve)

Glavica crnog luka

Jedna crvena paprika (veća)

Četiri jajeta

So, ulje, biber, beli luk u prahu

U slanoj vodi obariti taljatele (ili bilo koju izabranu testeninu). Iseckati crni luk i dinstati ga sve dok ne dobije finu braon boju (oko pola sata – zavisi od luka, zavisi od temperature). Kad postignete željenu boju dodajte jednu crvenu papriku iseckanu na prstenove. Pržite još petnaestak minuta. Potom pomešajte s obarenom testeninom i prelijte jajima. Salata od celera s jogurtom odlično ide uz ovo (iseckajte štapove celera na komadiće, dodajte beli luk, ulje, sirće ili limunov sok, so i prelijte jogurtom).

Oceni 5