Nakon 20 godina nepravde
Laura1

Photo: IMDb

Laura Dern i veliki Oskar

Dern je tako osvojila svog prvog Oskara, a u svom govoru je najpre spomenula viziju koju je doneo reditelj Noah Baumbach, ali i svoje roditelje Diane Ladd i Brucea Derna. Tako je krunisana sezona nagrada, u okviru koje je Laura dobila i Bafta, Golden Globe, Critics’ Choice i Screen Actors Guild nagradu, a odata joj je i posebna počast na događaju Spirit Awards, i to za „kvir dostignuća“.

Time se glumica konačno vratila na scenu, a 20 godina od kada se našla na crnoj listi zbog toga što je glumila u epizodi u kojoj se Ellen DeGeneres autovala. Dern je igrala lezbijku producentkinju koja je DeGeneres pomogla da bolje razume svoju seksualnost u “The Puppy Episode” – što je bilo kodno ime za epizodu, a kako naslov ne bi zainteresovao medije pre nego što se epizoda emituje.

Dern i DeGeneres su se nakon emitovanja epizode našle na udaru javnosti, zbog čega je Dern u jednom intervjuu iz 1997. bila prinuđena da naglasi da je strejt. Nekoliko godina nakon problematične epizode nije dobila ni jednu ulogu, ali jeste brojne pretnje smrću.

Laura je bila i prva kojoj je DeGeneres izgovorila rečenicu “I’m gay,” i to nešto malo pre pomenute epizode.

Oceni 5