Homofobija se leči edukacijom
Expll 01 S

Photo: Pinterest

Lažni Facebook post i pravo lice Srbije

Jedna lažna objava na društvenim mrežama motivisala je neke mlade ljude da pokažu svoje pravo lice, i podsete nas na ružnu stranu Srbije, te na to da je homofobija i dalje prisutna, naročito u malim sredinama.

Problem je počeo nakon što je anonimni Facebook korisnik objavio lažnu vest u kojoj se tvrdilo da se u Leskovcu sprema Parada ponosa. Nakon toga se nekoliko desetina srednjoškolaca okupilo ispred leskovačkog kulturnog centra, i počelo da uzvikuje homofobične parole koje se, izgleda, prenose sa kolena na koleno. Neki od tih omladinaca i omladinki bili su maskirani, tako da je čitav skup protekao u duhu tradicije koja u Srbiji vlada od kad je mržnje i navijačkih grupa.

Zainteresovani građani su još jednom mogli da vide da su nasilje i govor mržnje i dalje jači od Ustavom zagarantovanih prava građana. Iako je policija okupljeno pokolenje rasterala bez ozbiljnijih incidenata šteta je već učinjena, a posebno kada su u pitanju članovi LGBTIQ+ zajednice u Leskovcu, naročito oni najmlađi koji su po ko zna koji put doživeli nasilje od svojih vršnjaka.

Generacije čiji su roditelji odrastali na mržnji i netrpeljivosti stasale su da i same usvoje principe sagrađene na tuđoj krvi i poniženju, pa smo daleko od Netflix serija i kafanskih razgovora u kojima se tvrdi kako su nove generacije slobodnije, te kako bolje razumeju potrebe i prava drugih. Ostaje nam samo da se nadamo da ovo nisu mladi na kojima svet ostaje.

Oceni 3