XXZ magazin preporučuje
Swan Song

Photo: Chris Stephens

Lekcija iz prošlosti

Film

Swan Song (2021)

Udo Kier je jedan od onih glumaca koji gutaju uloge – svi oni koje igra na kraju postaju on, i obrnuto. Tako je i u filmu Swan Song, za koji pojedini kritičari tvrde da mu nije dorastao, ali to nije baš sasvim tačno.

Kultni glumac je zaigrao frizera u penziji, homoseksualca koji je zaglavljen u staračkom domu, ali i u prošlosti. Tu počinje avantura – labuđa pesma u obliku poslednje frizure. Krhka linija između stvarnosti, snova i uspomena se lagano gubi, dok se glavni junak Pat suočava s duhovima iz prošlosti. Neki su živi, drugi su pak stradali tokom AIDS pandemije – među njima i njegov partner.

Istina je da film ima većinu opštih mesta koja su karakteristična za filmove čiji su junaci gej. Uprkos tome razlike u odnosu na surovu prošlost su očigledne – homofobija se ne dešava tamo gde je očekujemo, budući da je se stide čak i oni čiji su joj preci rado pribegavali. I gradić Sandusky je pozitivno prikazan, što s malim mestima obično nije slučaj, pa izgleda kao raj za odrastanje onih koji su se rodili drugačiji.

Očigledno je da u film nije uloženo mnogo novca, ali je ipak u pitanju zanimljiva priča, dragocena lekcija iz prošlosti i sadašnjosti. Vrlo je verovatno da bez Kiera ne bi funkcionisao, ali je on srećom prisutan.

Honey Boy (2019)

Porodični odnosi su večita inspiracija, a što su roditelji više problematični, to priča privlači veću pažnju. Iz života glumca Shije La Beoufa izrasla je sirova priča, film koji traume prikazuje, ali ih i tumači.

Glas glavnog junaka nema filtere, pa je očigledno da je umetnik i dalje radio na rešavanju problema dok je pisao scenario. I upravo je to dragoceno – trauma je ogoljena i demistifikovana, što je korisno, najpre zbog toga što gledaoce podseća da mentalne poteškoće nastaju i iz okolnosti koje na prvi pogled nisu potpuno užasne.

Nina Wu (2019)

Nakon bezbroj malih uloga, glumica konačno dobija glavnu. U pitanju je špijunski triler, te reditelj čije su metode surove. Uloga je izazovna, ali kritičari film na kraju proglašavaju potpunim uspehom.

Glumica i scenaristkinja Wu Ke-Xi je priču oplemenila svojim brojnim veštinama, najpre besprekornom glumom. Njena glavna poruka je – seksizam uništava živote glumica, a iza glamurozne fasade vrebaju monstrumi koji znaju prljave trikove.

Serije

The White Lotus (prva sezona, 2021)

Inspirisana sapunicama iz osamdesetih godina prošlog veka, serija The White Lotus bogataše dovlači u luksuzno odmaralište na Havajima. Odmah nakon toga okreće drugi list – glavni junaci nisu centar sveta kao nekada, novac im tu ništa ne pomaže.

Nevolje su u raju još ozbiljnije. Iz te ozbiljnosti izlazi oštra satira, osvrt na moderno društvo, te na one koji vode glavnu reč. Svaki detalj je tu da bi se jače kritikovalo, svaka nesreća je lupa kojom se nezainteresovanost privilegovanih uvećava, te dovodi do karikature.

Ovo je sigurno jedna od boljih serija ove godine – uzbudljiva, zabavna, ali i vrlo ozbiljna.

Deceit (mini serija, 2021)

Deceit se bavi istinitom pričom o ubistvu žene po imenu Rachel Nickell koje se dogodilo 1992. godine u Londonu. U centru nisu žrtve, niti ubica, već policijska inspektorka specijalizovana za tajne zadatke. Njen posao uglavnom podrazumeva to da se infiltrira u određenu grupu kriminalaca ili uspostavi kontakt sa osumnjičenim. U prvim scenama svedočimo uspehu takvog pristupa, divimo se i čudimo ženi spremnoj na sve kako bi se krivci priveli pravdi. Vidimo takođe da koliko takvu vrstu posla obavlja rutinski toliko i ona uzima svoj danak. Vidimo i da nije jedina, da još koleginica preuzima na sebe najteži deo posla bivajući tzv. „honey trap“ za kriminalce, dok muške kolege preuzimaju pohvale i zasluge.

Akcija hvatanja ubice Rachel Nickell, pod nazivom „operacija Edzell“, poći će po zlu po mnogim pitanjima. Ne samo da će se odraziti na život, psihičko zdravlje i na kraju karijeru inspektorke Sadie (u seriji je njeno pravo ime izmenjeno), već će ostaviti i posledice na sve uključene u operaciju, pa i na osumnjičenog. Vrsta policijske akcije zasnovana na pretvaranju i, kao što naslov kaže, obmani, ispostaviće se kao nedostatna i štetna. Sadie pak neće ostati pošteđena kritike kao što je bila kada su u pitanju zasluge, no u obzir se mora uzeti i to da su pojedini njeni postupci zaista problematični.

Iako je serija snimljena prema istinitim događajima, oni koji su pratili slučaj kažu da je uzela i dosta slobode u njihovoj interpretaciji. Svakako, čitava operacija je interesantna za čitanje i istraživanje, a Deceit je samo jedan pogled na nju, iz perspektive nekog ko je istovremeno i dželat i žrtva.

Lie With Me (mini serija, 2021)

Kako ima dosta ostvarenja pod nazivom Lie With Me, ova serija ima još jedan naslov – With Intent. Ne znači da je samim tim zabuna manja, ali može biti korisna informacija za one koji žele da je lakše pronađu.  

Svaki detalj o ovoj seriji mogao bi se okarakterisati kao spoiler, a s obzirom na to da ovakva vrsta igranog programa živi od obrta i najbolje funkcioniše kad se o njoj ne zna mnogo, reći ćemo samo da je u pitanju intrigantna psihološka drama puna prevara, strasti, manipulacije i sluđivanja. U žiži je bogata porodica koja se iz Engleske seli u Australiju, a sve o njihovom odnosu i namerama saznaje se naknadno.

Baš kao i u seriji Dr. Foster, jedna žena rešila je da stane nakraj prevari i izbori se za sebe, s tim da u Lie With Me grešku ne čini prosečan čovek, već psihopatološki mnogo „interesantnija“ osoba.

Sasquatch (mini serija, 2021)

Dokumentarne serije često uključuju i razgovore s onima koji nisu dobronamerni. Tako je i u seriji Sasquatch, budući da gledalac oseća opasnost koja vreba s druge strane kamere.

Reditelj Joshua Rofe dokumentarnu građu odlično kombinuje s animacijom, pa se tako otvara još jedna dimenzija u kojoj se vidi ono što sigurno ne bi moglo da se snimi na uobičajeni način. U potragu za istinom o ubistvima u ruralnom delu Sjedinjenih Američkih Država se uplela jedna legenda, priča o monstrumu koji se krije u šumi. U svakoj epizodi se između ostalog otkriva i potencijal koji mit može da ima, jer je u nazadnom okruženju vrlo lako okriviti izmišljeno čudovište.

Knjige

Vladan Matijević „Susret pod neobičnim okolnostima“

Iako je bila na ivici da završi u *kontrapreporukama, ova knjiga je ipak zaslužila da bude čitana i dobije raznorazna tumačenja. Pokrenute su tu bitne teme, poput diskriminacije starih, usamljenosti, života na margini, a ima i elemenata fantastike, za one koji to vole. Ima i stereotipa i opštih mesta, rečenica zbog kojih ćemo se nervirati ili kolutati očima, ali zbog pitkog stila i nevelikog obima knjige i to se može preživeti. Svakako, reč je o romanu s kojim može da se polemiše.

Dragana Mokan „33 sna“

„Moj kovčeg sećanja je dedina kožna putna torba. U njoj se nalaze fotografije, ekskurzije na planinama, prvo književno veče, u naručju držimo veliku plišanu zmiju, dečje igralište, papirne igračke, pionirska knjižica, porcelanske lutke, muzički festivali, oronuli zid Pivare, morski šljunak, prvi, drugi i treći put, mladenci, ne ličim na sebe, pisma, olovke i gumice za brisanje, „sonijev“ vokmen, vulkansko kamenje, venecijansko staklo, kreda na kojoj su izrezbarene čičagliše (uvijena u salvetu), drže se za ruke, dve kratke crte žiletom povučene ka dole, bajke, priče i pesme, papiri, koverte, u sveščicama i poklon-rokovnicima u kožnom povezu, propale fabrike, ruševine mostova, ručno oslikano kamenje, pesak i školjke, deca sa Straduna, šetališta i plaža ne prodaju limunadu, ukrasi za jelku – izgužvani papirni lampioni, s mamom pred Novu godinu idemo mnogo dalje od naše ulice da bismo ih kupili, kutija puna tuđih sećanja, čuvam je za prijatelja, flajeri, kesice šećera, upaljači, tabakere, kutijice, minđuše članska karta za biblioteku koju je sestra nacrtala za medu, šljokice, maske, bedževi, jeftini srebrni privesci, rođendanski poklon kog se sećam – bela figura slona, sada bez surle, pauk, smrdljiva buba, kora od mandarine, mumije, daska, ekser i dnevnik snova“.

Pesme

Agnes – 24 Hours

Švedsku pevačicu Agnes pamtimo po hitu Release Me iz 2008/09, a njen povratak muzici pokazuje da je s jedne strane ostala verna sebi, dok uspeva i da napreduje i usvaja nove trendove. Čini se da je ovo njeno najbolje izdanje.

Freya Ridings – Holy Water

Engleska kantautorka Freya Ridings jedan je od najlepših vokala poslednjih nekoliko godina, a u prilog tome govori činjenica da je najmoćnija uživo, dok sama sebe prati na klaviru.

Podcast

Stuff You Should Know  - How Sarcasm Works

Sarkazam je moćno oružje duhovitih, poslednje pribežište pasivno-agresivnih i za mnoge put u cinizam. Šta ga od njega razlikuje, šta ga udaljava od ironije, zašto je važan, kada je poguban, a kada i ne tako loš, raspravljaju voditelji podcasta Stuff You Should Know.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Une affaire de femmes – Story of Women (1988)

Marie je mlada majka. Kraj je Drugog svetskog rata, partner se s ratišta vraća nesposoban za rad. Zbog toga je prinuđena da se snalazi, ali i da pomaže – u vreme kada su abortusi bili nezakoniti, svako znanje je bilo dragoceno – smrt je vrebala iza svakog ćoška.

Dokumentarni film

Misha and the Wolves (2021)

Priča o devojčici koja je od nacista pobegla u šumu, pa spas našla među vukovima, potresla je ceo svet. Ispostavilo se da je istina bila malo drugačija.

Video igre

Simulacije letova i estetika devedesetih

Retro estetika u video igrama je sve popularnija, a posebno kada su u pitanju simulacije letova. Tome se najviše raduju ni koji su se dobro zabavljali i leteli uz pomoć PlayStation1 igara.

Iako više nisu popularne kao pre (najviše zbog toga što je džojstik izgubio svoje mesto), simulacije letova su za mnoge i dalje omiljeni žanr. Od F-15 Strike Eagle, preko ChuckYeager, do Falcon 3.0 – simulacije su se nizale, a sa sobom su donele i prepoznatljiv izgled letelica i terena.

Simulacije letova su danas opsednute realizmom, pa sve češće koriste satelitske podatke kako bi sve izgledalo kao stvarnost. Nova igra TinyCombat Arena planira nešto drugačije, pre svega retro estetiku. U pitanju je ratovanje iz vazduha za PC, iza koje stoji Microprose – studio koji je odgovoran za veliki broj starijih simulacija. Istina je da se ne radi o originalnoj kompaniji, budući da je propala pre mnogo godina, ali se čini da oni koji su otkupili ime planiraju slične igre.

Tiny Combat Arena stiže u septembru, i već ima svoju Steam stranicu.

*Kontrapreporuke

Miracle Workers (tri sezone, 2019 - 2021)

Uprkos talentovanoj ekipi, koncept se do kraja ne pretvara u nešto što ima smisla. Ništa nije gore od dosadne i neduhovite komedije.

 

Oceni 5