Weekend Videos
Kintsugi 01 S

Photo: Screenshot

Lepi smo i s ožiljcima

Emocije i šta sa njima: Jedna neuronaučnica objašnjava šta su emocije i otkriva da uopšte nisu ono što mislimo da jesu.

Kad vam niko treba: Sve se menja, pa i potreba za drugima. Ponekad se čini da su ljudi više udaljeni nego pre, a za to postoji dobar razlog.

Sudbina umetnosti: Sve je više izložbi koje slikarstvo Van Goga predstavljaju na savremen način, interaktivno, oslanjajući se prevashodno na neposredno iskustvo i magiju koji stvaraju pokretne slike i prostor nego samo delo. Kakva je budućnost umetnosti ako se dela stara nekoliko vekova prezentuju u savremenom kontekstu i ima li to uopšte smisla?

Lepi smo i s ožiljcima: Kintsugi je drevna japanska tehnika odnosno umeće popravljanja polomljenih keramičkih predmeta pomoću japanskog laka pomešanog sa zlatnim prahom. Za razliku od Evropske prakse, gde se teži sakrivanju pukotina, ovaj japanski postupak svaki polomljeni predmet pretvara u svojevrsno remek-delo.

Ispareli, iščezli: Zbog društvenog, finansijskog, profesionalnog i porodičnog pritiska, ili pak zbog svega zajedno, mnogi Japanci odlučuju da nestanu i započnu život iznova, u nekom novom okruženju, među ljudima koji ih ne poznaju. Sve da bi se izbegle sramota i osuda. Imajući to u vidu, japanske vlasti se prema slučajevima nestalih odnose fleksibilnije nego što bi to činio ostatak sveta. Sve je bolje od samoubistava, koja su u Japanu takođe učestala.

Kad se promaši priča: Svako najbolje zna svoju priču, a LGBTIQ+ kreatori dugo nisu smeli da pričaju o sebi i onima koje su voleli. To se polako menja.

Oceni 4.3333333333333