XXZ magazin preporučuje
Mrs. America

Photo: FX Productions

Lepo lice desnice

Serije

Mrs. America (2020)

Jedna od poslednjih neugaslih nada aktuelne televizijske ponude svakako je mini serija Mrs. America, koja se još uvek prikazuje, a poslednja, deveta epizoda emitovaće se krajem maja.

Serija je, kao i mnoge snimljene u poslednje vreme, zasnovana na istinitim događajima, i to prilično verno. Iako na samom početku svake epizode stoji disclaimer da su, sasvim očekivano, pored faktografije prisutni i fikcionalni elementi, većina se slaže u oceni da serija sasvim dobro i verno dokumentuje događaje s početka '70-ih godina 20. veka, kada je, između ostalog, u toku bila borba za ratifikovanje Amandmana o jednakim pravima (Equal Rights Amendment, skraćemo ERA).

Centralna figura, čijom pričom i počinje serija, jeste protivnica ERA, antifeministkinja, desničarka Phyllis Schlafly. Iako je uvek bila politički aktivna i karijerista, njena borba protiv jednakosti polova zasnivala se na očuvanju tradicionalnih rodnih uloga, ženskoj submisivnosti i orijentisanosti ka domu i porodici. Upravo je to sve ono što ju je sputavalo u profesionalnoj i političkoj borbi, a taj paradoks sjajno je prikazan u seriji posebno zahvaljujući Cate Blanchett, koja u liku Phyllis uspešno integriše sve protivrečnosti, kontraste i nijanse. Tako nam njeni motivi postaju jasniji, iako se ne slažemo s njom. Zapravo sve ono što propagira smeta i njoj, dok sve čemu se protivi jeste put i ka njenom oslobađanju i ostvarenju.

Na drugoj strani su feministkinje poput Glorie Steinem (odlična Rose Byrne), Betty Friedan (Tracey Ulman), Belle Abzug (Margo Marindale), Jill Ruckelshaus (Elzabeth Banks), političarke i zastupnice u kongresu Shirley Chisholm (Uzo Aduba)...

Tu je i Sarah Paulson kao Alice (iz antifeminističkog tabora Phyllis), pa je sasvim jasno da uz ovakvu zvezdanu podelu ništa nije prepušteno slučaju.

Epizode su koncipirane tako da je u centru svake priča jedne od žena, s kojom se u datoj epizodi podrobnije upoznajemo, dok radnja ipak kontinuirano i neometeno teče. Skokovima, prelazima i promenom tačke gledišta postiže se dinamika, problemu se prilazi sa više strana, a uz brojne društveno-istorijske, muzičke, modne i, uopšte, popkulturne reference, Mrs. America je dobro promišljena i upakovana serija koja nas podseća na to da je borba neophodna, naročito kad se čini da je sve izgubljeno.

What We Do in the Shadows (2. sezona, 2020)

Posle odlične prve stigla je još bolja druga sezona, tačnije prvih šest epizoda. Vampiri su i dalje zvezde, ali glavnu ulogu polako preuzima njihov pomoćnik – obično ljudsko biće.

TaikaWaititi iJemaineClement napravili su sjajan mockumentary o vampirima - cimerima koji borave u staroj viktorijanskoj vili, a u moderno doba. Iz horor fantazije izbija mračni humor i bizarne šale koje su urnebesno smešne. Uspešna formula se rastavlja i ponovo sastavlja, dok se glavni junaci razvijaju. Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko će dugo moći da se vrti priča o tri vampira, jednom energetskom vampiru i jednom čoveku, ali se, ako je verovati drugoj sezoni, čini da je svitanje još uvek daleko.

Film

They Came Together (2014)

Ovaj film ne samo da parodira sva moguća opšta mesta romantičnih komedija, već ih izvrće ruglu. Sve što smo navikli da gledamo u popularnim romcom filmovima ovde je istaknuto, pojačano i dovedeno do apsurda. Tipičan ženski lik sreće tipičnog muškog lika na večeri sa tipičnim najboljim prijateljima. Nakon što se, tipično, sasvim slučajno sretnu, odlaze i na tipični prvi sastanak... Ostalo je istorija. Ili ipak nije? They Came Together je satira bez imalo „srca“, romantike i romanse. Sa svim tim se poigrava tako inteligentno da gledalac, naučen i programiran da misli u romcom kodu, svakog časa očekuje neki utešni preokret, iako potpuno svestan da ga neće i ne treba biti.

U najvećoj prednosti filma leži i ono što ga je kod velikog dela publike diskvalifikovalo. Parodija, satira i hladnoća nisu ono što većina publike želi da gleda. Moderne bajke su i dalje na ceni, a vera u ljubav i igru sudbine i slučajnosti sa svim propratnim kliše-elementima ne umire uprkos svemu. Ukolko vas pak ta opšta mesta što emotivno što intelektualno umaraju, They Came Together je film za vas.

Beautiful Boy (2018)

Beautiful Boy je nešto poput filma Requiem for a Dream, ali sa stabilnijim roditeljima, i boljim enterijerom. Tu je i Timothée Chalamet, u ulozi Nica Scheffa, bespomoćnog zavisnika koji je zarobljen u začaranom krugu bola i euforije.

Film je nastao na osnovu memoara koji su napisali David Scheff i NicScheff, otac i sin koji su se zavisnošću borili u pravom životu. Chalamet je sina odigrao besprekorno, pa je samo njegova gluma dovoljan razlog da se pogleda film. Uprkos nedoslednom scenariju, te pomalo neveštoj režiji, te problemima sa kojima je glavni glumac uspeo da se izbori do kraja, radi se o filmu koji nije samo o zavisnosti, već o svemu, i koji zadire u sve aspekte života, iznoseći pred gledaoca i neke bolne istine istine od kojih bi se najradije okrenula glava.

The Lodge (2020)

Mlada žena sa kompleksnom prošlošću zarobljena je u izolovanoj vikendici sa decom svog novog partnera, pa je od samog početka jasno da će nešto krenuti po zlu.

Često se raspravlja o majkama u horor filmovima, koje od demona, duhova i serijskih ubica ne pobegnu na vreme, već ostaju u ukletim kućama, zajedno sa decom i psima, umesto da beže u suprotnom smeru koliko ih noge nose. Ali i očevima koji su još gori, budući da su odsutni, ili mrtvi odmah na početku filma, ili su Jack Nicholson u filmu The Shining.

The Lodge nudi baš takve roditelje, te još goru decu. Do samog kraja nije jasno ko je žrtva, a ko ubica, ima li duhova i ko je komšija iz susedne kolibe. Možemo da govorimo i o „gaslighting“ motivima, o psihološkoj manipulaciji zbog koje subjekat počne da sumnja u sopstveno rasuđivanje, što je temelj za strah i smrt.

So Pretty (2019)

Glavni junaci Tonio/Tonia i Franz, te Paul i Erika, nalaze se u centru njujorške kvir scene. Glavna okupacija im je politički aktivizam, ali i tumačenje različitih modela ljubavi koji odstupaju od opšteprihvaćenih. U pitanju je nežan portret mladih koji su na margini, i kojima se obično niko ne bavi, a film uspešno hvata sitnice, i naizgled nevažne momente, i gledaoca približava svakodnevnom životu koji je običan, a kojeg se mnogi plaše.

Knjige

Margaret Atvud „Svedočanstva“

U pitanju je roman koji može da se čita zasebno, ili pak kao nastavak Sluškinjine priče. Prošlo je više od petnaest godina od događaja u Republici Gilead, koja je još uvek moćna, ali se naziru prvi znaci urušavanja sistema.

Dve različite žene sreću se u ključnom trenutku, a posledice tog susreta su razorne.

Ajad Aktar „Američki derviš“

Večna tema o drugom i drugačijem nalazi se u centru i ove priče. Kako pomiriti sopstveno nasleđe i savremeno okruženje, kako najpre razumeti i upoznati sebe a potom i druge, te kako videti sebe u drugome i obratno, sve su to pitanja kojima se Aktar bavi i s mnogo empatije slika svet koji nam se čini dalek, dok otkrivamo da nam je izuzetno poznat i blizak.

Tina Fey „Bossypants“

Na 50. rođendan američke komičarke Tine Fey ponovo prelistavamo njenu autobiografsku knjige Bossypants. Reč je o duhovitom osvrtu na jednu uspešnu karijeru dramske spisateljice, glumice i komičarke koji se sjajno nastavlja na sve ono što je Tina radila za televiziju – Saturday Night Live, sitcom 30 Rock, te čuveni film Mean Girls, koji je postao i mjuzikl.

Kako je za Holivud 50. rođendan svake glumice takozvani „last fuckable day“, red je proslaviti ga kako dolikuje.

Pesma

Josipa Lisac – čitav opus

U čast Josipe Lisac, dobitnice nagrade Porin za životno delo, sećamo se legendarnog nastupa na Jugoviziji 1987. i tada premijerno predstavljene pesme Gdje Dunav ljubi nebo.

Nostalgija

Bloodsucking Freaks (1976)

Bloodsucking Freaks je film koji svi mrze, a zbog previše kempa i još više nasilja.

Ipak je u pitanju dragocena priča, koja nudi lošu glumu i lošu priču, ali u svežem pakovanju, koje je često smešno. Sedamdesetih se nije bežalo od eksploatacije, niti se zbog nje izvinjavalo, pa je ovaj film i dragocen uvid u ponašanje na filmu, ali i u životu uopšte. Nije za one sa slabim stomakom.

Kratki film

Whale Valley – Hvalfjord (2013)

Ovaj film u petnaest minuta nudi jednu veoma snažnu priču o dva brata koji sa roditeljima žive na zabačenom fjordu. U njihov svet ulazimo kroz oči mlađeg brata, te nas vodi do situacije koja će zauvek promeniti njihove živote.

Video igre

Space X objavio Crew Dragon simulator

Kompanija Space X je nedavno objavila i jednu video igru, pa se ostalim proizvodima pridružio simulator koji može da se isproba preko internet pretraživača.

U pitanju je igra koja zainteresovanima omogućava da upravljaju Crew Dragon kapsulom, bar na trenutak, i virtuelno, te da je parkiraju na Internacionalnoj svemirskoj stanici. Oni koji su testirali igru tvrde da održavanje putanje nije jednostavno, a ističe se da se upravljači ne razlikuju mnogo od pravih. Crew Dragon kapsula je u realnosti sposobna za automatsko sletanje, a astronauti mogu da preuzmu kontrolu u slučaju da je to neophodno.

Igra se pojavila nekoliko nedelja pre istorijskog leta u okviru kojeg će prava kapsula po prvi put poneti posadu ka Internacionalnoj stanici, a oni koji bi da kapsulu „provozaju” online mogu to već da učine, a ako posete prilagođenu Space X stranicu.

*Kontrapreporuke

Freud (1. sezona, 2020)

Dobro je počelo, ali je ubrzo postalo previše. Dovoljno je par epizoda da se shvati da druge sezone neće biti, uprkos zanimljivom glavnom glumcu.

 

Oceni 5