Neophodne lekcije
Homofobija 01 S

Photo: telex.hu

Leskovac: Obukom nastavnika protiv homofobije

Jedna lažna objava na društvenim mrežama je u martu motivisala neke mlade Leskovčane da pokažu svoje pravo lice, i podsete nas na ružnu stranu Srbije, te na to da je homofobija i dalje prisutna, naročito u malim sredinama.

Problem je počeo nakon što je anonimni Facebook korisnik objavio lažnu vest u kojoj se tvrdilo da se u Leskovcu sprema Parada ponosa. Nakon toga se par stotina srednjoškolaca okupilo ispred leskovačkog Kulturnog centra, i počelo da uzvikuje homofobične parole koje se, izgleda, prenose sa kolena na koleno. Neki od tih omladinaca i omladinki bili su maskirani, tako da je čitav skup protekao u duhu tradicije koja u Srbiji vlada od kad je mržnje i navijačkih grupa.

Zainteresovani građani su još jednom mogli da vide da su nasilje i govor mržnje i dalje jači od Ustavom zagarantovanih prava građana. Iako je policija okupljeno pokolenje rasterala bez ozbiljnijih incidenata šteta je već učinjena, a posebno kada su u pitanju članovi LGBTIQ+ zajednice u Leskovcu, naročito oni najmlađi koji su po ko zna koji put doživeli nasilje od svojih vršnjaka.

Generacije čiji su roditelji odrastali na mržnji i netrpeljivosti stasale su da i same usvoje principe sagrađene na tuđoj krvi i poniženju, pa smo daleko od Netflix serija i kafanskih razgovora u kojima se tvrdi kako su nove generacije slobodnije, te kako bolje razumeju potrebe i prava drugih.

Na reakciju Zaštitnika građana se čekalo čitavih devet meseci, pa je 22. decembra postupak koji je pokrenut nakon incidenta konačno dobio razrešenje. Tom prilikom je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ukazano da bi u obrazovnim ustanovama trebalo da se sprovede obuka nastavničkog kadra i omogući pristup sadržajima koji se bave problemima LGBTIQ+ zajednice.

„Smatramo da je od izuzetog značaja da se sprovede edukacija u cilju razvijanja tolerancije i podizanja svesti zainteresovanih aktera u sistemu obrazovanja i vaspitanja o pravima LGBTIQ+ osoba i želimo da pružimo podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u ovom procesu“, rekao je Zaštitnik građana.

Nakon što je iz medija saznao da je grupa od oko dve stotine srednjoškolaca u Leskovcu u martu 2020. godine protestvovala zbog lažne najave da će se u tom gradu održati Parada ponosa, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada resornog ministarstva. Ministarstvo ga je nakon toga obavestilo da je zatražilo od svih srednjih škola u Leskovcu da utvrde da li su njihovi učenici učestvovali u protestu i da pokrenu vaspitno-disciplinske postupke protiv njih, nakon čega su u tri škole došli do saznanja da su njihovi učenici u vreme incidenta izostali sa nastave.

Nadležno ministarstvo je školama skrenulo pažnju da su u obavezi da obaveste nadležni centar za socijalni rad i policiju nakon što se utvrdi učešće pojedinih učenika u protestu, a protiv učenika koji su pretili nasiljem pokrenute su zakonske procedure, navelo je resorno ministarstvo u odgovoru Zaštitniku građana. Iako rešenje kasni, ova preporuka je pozitivan korak, budući da se nasilnicima daje do znanja da diskriminatorno ponašanje više nije dobrodošlo.

Ostaje da se vidi kada će i na koji način biti sprovedeni edukativni programi koji bi profesorima omogućili da bolje razumeju probleme učenika koji pripadaju manjinama, te zahvaljujući tome reaguju pre nego što dođe do incidenata čije posledice mogu da budu pogubne.

Oceni 5