Ću pominem i s kratke gaće
Kozeh1

Photo: Scarlett Hooft Graafland

Leskovački glumci

Došla je jesen, a s nju pod ruku i zima. I dok je prva bojila drveće u zlatnožutu boju i naterala ne da pravimo ajvar, druga je obrstila paprike i paradajsi po njive. A u Leskovac, još se osećaju posledice Internacionalnog festivala filmske režije koj se završio pre mesec dana. Po ulice je sve veći broj građana koji su se rešili da postanev glumci. Svako jutro oni glumiv leto.

Tumačiti lik čoveka kome nije ladno je vrlo zahtevno, kažu nam oni koji su već nagrađeni za svoje delo sa po pet inekcije longacef. Glumac treba da potisne osećaj da mu se mrzne guzica, objašnjavaju nam laureati dok čekaju pet sata u Dom zdravlja da gi sestra prozove.

Da bi to uspeo da postigne glumac započinje proces transformacije od ujtru. Oslobođa se iz čerge i suočava se sa surovi uslovi u sobu jer toplana nema nameru da pušta grejanje. Dlačke na ruke se dizaju, a centar za tresenje se uključuje na trojku. Nakon što se izmije, sledi biranje kostima za nastup. Za izbor je bitno kakva je scena – ako je napolju sunce progrejalo, od svi paždraci rasfrljani po sobu uzima najtanju maičku koju ima. Ako scenario zahteva od glumca da uključi mozak, on se sune i za duksericu. Glumcu koji živi s roditelji priteknu u pomoć i profesionalni kostimografi – majka ga juri s jaknu po kuću, baba mu donosi popke, a tatko se krsti kad vidi koe je obuko.

Na scenu stupa čim se otvoriv vrata od kuću. Minus jedan Celzijus ga udara po sinusi. Nakon nekolko koraka noge i ruke počinju da trniv. Dok posle dvajes metra od kapiju ulazi u svoju ulogu, primećuje da mu se na trepke ufatio mraz. Iskusniji glumci u tim momentima nastavljaju dalje prema zapaljenje pluća, dok oni koji nisu tolko posvećeni svom pozivu begav doma i obukujev prvo koe gi padne pod ruke.

Kažu da glumci postojiv zbog publiku, a ne samo da bi primili platu u pozorište. Zato su i naši neproslavljeni asovi rešeni da pokažu širokom auditorijumu kolko ne umev da se obučev. Leskovčani su ovi dani mogli na glavnu ulicu da vide neznanog glumca na motor s udrveni prsti, monodramu pod nazivom „Ću pominem i s kratke gaće“ kao i antičku tragediju „Ukovani bilmez“. U par nemih filmova nastupili su svi kojima su se ukočile vilice.

Glavne uloge dodeljene su na najnedokazani koji se već nedelju danas šetaju z goli kraci. Ali treba skrenuti pažnju i na manje zapaženu sporednu ulogu koja onaj dan s majcu na bratele stajaše pred sud. Za najbolju mušku ulogu u dugometražni film biće nominovan jedan priška što se sat vreme treso ko šibljinka kod Garetovu palatu. Nagrade za trud biće uručene i glumačkom ansamblu iz Stajkovce čiji su članovi onomad prebledeli na autobusku stanicu.

Zlatni globus za najbolji scenario u žanr fikcije dobija Republički hidrometeorološki zavod i meteorološka stanica Leskovac za prognozu u koju neko svaki dan priča kako je napolju mnogo toplo za ovo doba godine.

*Koe Ima Po Grad možete pratiti na njihovom blogu FB stranici

Oceni 5