Pet knjiga gej tematike
Aggga 02 S

Photo: www.zedbooks.net

LGBTIQ i queer štivo za mlade

"Simon vs. the Homo Sapiens Agenda" je u međuvremenu zapravo tek vrh sante kad je riječ romanima za tinejdžere s gej protagonistima, a YA žanr se pokazao ne samo kao stroj za proizvodnju bestselera, nego i sposobnim proizvesti odličnu književnost. Stoga vam preporučujemo još pet romana gej tematike za mlade koje itekako vrijedi pročitati, neovisno o tome kojih ste godina.

Treba naglasiti da se ove preporuke ograničavaju na romane s muškim gej protagonistima i romane koje sam pročitao ili odslušao kao audioknjige, te da sudeći po pisanju kritičara i reakcijama fanova, postoje i fantastični YA romani koji tematiziraju lezbijsku ljubav, rodnu fluidnost, transrodnost i ostale teme koje proizlaze iz akronima LGBTIQ.

Postoje naravno i grozni romani za mlade gej tematike, pa upozoravam sve da slobodno preskoče jako lošu kopiju Harryja Pottera, roman "Carry On" autorice Rainbow Rowell, koja je nehotice dokazala da je ipak moguće pisati lošiju prozu od one koja se može naći u "Pedeset nijansi sive".

"More Happy Than Not", Adam Silvera

Debitantski roman Adama Silvere iz 2015. godine jedan je od najboljih u kategoriji koja se na popularnom portalu Goodreads naziva "Gay YA Books". "More Happy Than Not" kombinira socijalni realizam odrastanja u siromašnom dijelu New Yorka sa znanstveno-fantastičnim konceptom brisanja sjećanja koji podsjeća na premisu filmskog remek djela "Vječni sjaj nepobjedivog uma".

Glavni je lik romana 16-godišnji Aaron Soto, koji živi sa samohranom majkom i starijim bratom, dok mu je otac pod misterioznim okolnostima počinio samoubojstvo. Aaron ima djevojku Genevieve, s kojom je naoko u sretnoj vezi, no stvari se počinju komplicirati kad upozna vršnjaka Thomasa iz obližnjeg kvarta u kojeg se počinje zaljubljivati.

Ovaj na prvu loptu standardni zaplet otkrivanje vlastite (homo)seksualnosti Silvera kroz sve kompliciraniju, pripovjedno i stilski izvrsno vođenu priču s neočekivanim ali uvjerljivim preokretom u sredini pretvara u malo remek-djelo koje se bavi velikim temama poput identiteta, pripadnosti, emancipacije, mržnje samoga sebe i varljivosti sjećanja. Riječ je o kompleksnom i moćno napisanom romanu, melankoličnom vapaju protiv homofobije, čiji kraj će svakog emotivnijeg čitatelja ostaviti u suzama.

"Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe", Benjamin Alire Saenz

Najpoznatiji roman Benjamina Alirea Saenza objavljen je 2012., a radnjom smješten u 1987. godinu u teksaški grad El Paso. Glavni likovi su dvojica američkih tinejdžera meksičkog porijekla, Aristotle Ari Mendoza i Dante Quintana, koji neočekivano postaju prijatelji.

Ari dolazi iz siromašne obitelji, stariji brat mu je u zatvoru, dok je Dante sin sveučilišnih profesora, a njihove klasne razlike, kao i divergentna funkcionalnosti obitelji u kojima odrastaju postaju važan element obogaćivanja narativa, koji nije sveden samo na to kako će se njih dvojica jedan u drugoga zaljubiti, nego oslikava i širu društvenu sliku i kontekst te prve, neočekivanje ljubavi.

Alire Saenz je majstor poetizirane proze i poniranja u nestalna i zbunjujuća psihološka stanja tinejdžera u kojima eksplodiraju hormoni, te s velikom dubinom i ljepotom formira Arija i Dantea, njihove razlike i različite životne situacije, ali i ono što ih sve više privlači da budu zajedno. Unatoč raznim peripetijama, koje su većinom rezultat tipične mladenačke nesposobnosti dvojice glavnih likova da se nose sa svojim emocijama, Ari i Dante na kraju doista otkriju tajne svemira jedan u drugom i dobivaju divno napisani romantični hepiend.

"Hero", Perry Moore

Nesumnjivo najzabavniji roman na ovoj listi, "Hero" Perryja Moorea iz 2007. inteligentna je i duhovita persiflaža brojnih klišeja iz svima poznatih priča o superherojima, ali ispripovijedan iz perspektive 17-godišnjeg Thoma Creeda, koji polako počinje otkrivati da i sam posjeduje supermoći, ali istovremeno i da ga privlače dečki.

Moore je u "Hero" ubacio svoje verzije mnogih poznatih superheroja, taman dovoljno promijenjenih i s drugačijim imenima da izbjegne tužbe zbog kršenja autorskih prava, pa je Dark Hero verzija Batmana, a Uberman opasno podsjeća na Supermana, Warrior Woman na Wonder Woman itd. Dio zapleta je pak posudio od kultnog stripa "Watchmen", no srž priče je Thomov odnos s ocem, osramoćenim bivšim superjunakom Halom koji sada radi u tvornici, te njegov sve veći interes za Gorana, košarkaša iz suparničkog tima srednjoškolske lige u kojoj obojica igraju. Goran je, inače, emigrant s prostora bivše Jugoslavije, koji je emigrirao tijekom ratova devedesetih, što Mooreovom romanu daje neočekivanu vezu s našim iskustvima.

Ispunjen pametno osmišljenim i pamtljivim sporednim likovima (primjerice, jedan od superjunaka s kojima Thom počinje zajedno raditi je i Typhoid Larry, čija je supermoć učiniti da se drugi na njegov dodir razbole), te labirintskim zapletom punim tajni koji se zapravo lako prati jer koristi razne elemente poznate svakom tko je odgledao bar tri filma o superherojima, "Hero" je napeti i lako čitljivi roman. Neka otkrića i preokreti u priči su predvidljivi (primjerice, tko se krije iza maske Mračnog heroja), ali to nimalo ne oduzima od užitka čitanja.

"Release", Patrick Ness

Patrick Ness jedan je od najboljih pisaca proze za mlade, autor nekoliko romana koji su također mogli biti na ovoj listi, napose fantastični "More Than This". "Release" je njegova najnovija knjiga, iz 2017., i njegova verzija "Gospođe Dalloway" Virginije Woolf, samo što u ovom slučaju ne pratimo jedan dan u životu i struju svijesti Clarisse Dalloway dok ide kupiti cvijeće, nego 17-godišnjeg Adama Thorna, sina fundamentalističkog pastora.

Adam sve manje želi biti u ormaru, no u danu u kojemu ga pratimo to mu i nije prva stvar na pameti. Iz grada u kojem živi seli se njegov prvi dečko, s kojima je nakon prekida u prijateljskim ali napetim i nerazjašnjenim odnosima, suočava se sa seksualnim zlostavljanjem na poslu, pokušava u tajnosti održati funkcionalnu sa sadašnjim dečkom, saznaje da i njegov stariji heteroseksualni i prividno savršeni brat krije tajne od roditelja, doživljava homofobne prijetnje itd.

Iako prepun događaja, "Release" je vješto posložen i uvjerljiv roman koji ni u jednom trenutku ne izgleda pretrpano, a sadrži i dva prizora koja su doista vrhunski napisana. Prvi je opis popodnevnog seksa Adama i njegova dečka Linusa, opisan i eksplicitno i erotično i delikatno, jer Ness njihovo vođenje ljubavi koristi da bi čitateljima otkrio Linusov karakter, dok je drugi Adamova konfrontacija s homofobnim ocem u njegovoj crkvi. Povrh toga, "Release" sadrži i drugu narativnu liniju fantasy žanra, u kojoj se paralelno prate dogodovštine fauna, mitološkog bića koje se pojavljuje u Adamovoj okolini. Postoje prijepori je li taj dio "Release" uopće trebao, no za čitatelje s malo više strpljenja faunova priča će se itekako isplatiti, jer Nessov lijepi roman zaokružuje fantastičnim i metafizičkim elementima.

"Ahilejeva pjesma", Madeline Miller

Svatko sa srednjoškolskim znanjem iz književnosti čuo je za Homerovu "Ilijadu" i zna kako u njoj završe Ahilej i njegov najbliži prijatelj (kašljuc, ljubavnik) Patroklo. "Ahilejeva pjesma" odnosno "The Song of Achilles" se, dakle, ne čita jer želite biti iznenađeni krajem, nego jer vas zanima kako se do toga došlo, a Madeline Miller je svoju verziju "Ilijade", ispripovijedanu kroz Patroklove oči, majstorski izvela.

Tehnički gledajući, "Ahilejeva pjesma" objavljena 2011. - inače nagrađena uglednom književnom nagradom Orange Prize - nije YA roman iako su njegova dva protagonista veliki dio priče tinejdžeri. Miller u prvi plan izvlači u ormar zločinački gurnutu ljubavnu priču Ahileja i Patrokla, opisujući kako su se upoznali kao dječaci, te prvo postali prijatelji, a onda i nerazdvojni ljubavnici i životni partneri. To je samo početak divota ovog evokativno napisanog romana, u kojemu - kao i u starogrčkoj mitologiji - istovremeno postoje i susreću se ljudi, bogovi, kentauri, morske nimfe i razna druga fantastična bića. Dapače, odluka autorice da u romanu zadrži mitološke aspekte "Ilijade", ali ih ispripovijeda na realističan način, čini "Ahilejevu pjesmu" naročito upečatljivom, jer u jednom trenutku postaje jasno da je Ahilejeva sudbina predodređena i da joj se on, iako to očajnički želi i zbog svoje ljubavi prema Patroklu, jednostavno ne može oduprijeti. Miller također spašava lik Ahileja, kod Homera prikazanog kao bešćutnog narcisa vođenog bijesom i taštinom, prikazujući ga kroz zaljubljene Patroklove oči kao privilegiranog princa, poluboga i nenadmašnog ratnika, što znači i ubojicu, koji ništa od toga nije želio biti. No da bi takav Ahilej funkcionirao, potrebno je da bude razumljivo i zašto on voli Patrokla i zašto je Patroklo ljubavi vrijedan, iako on sam u to konstantno sumnja, što je Miller maestralno izvela.

"Ahilejeva pjesma" je puna stilski prelijepih proznih pasaža, među kojima je jedan od vrhova prvi seksualni odnos Patrokla i Ahileja, te se bez problema može ubrojiti u najbolje ljubavne romane gej tematike, ali i ljubavne romane uopće, no biti i mnogo više od toga.

Za kraj vrijedi napomenuti kako je "Ahilejeva pjesma" i jedina od ovdje preporučenih knjiga koja je prevedena na hrvatski jezik, što indirektno svjedoči o homofobiji koja vlada u hrvatskom društvu. Romani koji su drugdje bestseleri u Hrvatskoj nisu ni prevedeni, a da jesu vjerojatno bi uslijedila kampanja udruga poput Vigilarea o tome kako ove knjige kvare hrvatsku katoličku mladež. Znakovito je i da "Ahilejevu pjesmu" nakladnik Lumen uopće nije reklamirao (i) kao gej romansu, te da se u njihovom sažetku radnje govori o "povezanosti dvojice momaka" koja "postaje sve dublja". Time su zapravo poništili samu bit romana Madeline Miller, utemeljenu na tome da se zatrtoj ljubavnoj priči dvojice mladih muškaraca vrati zasluženo dostojanstvo i pravo javnosti.

*Tekst prenosimo sa prijateljskog portala Crol

Oceni 5