Strah u kriznoj situaciji
Masks1

Photo: Pink News

LGBTIQ+ zajednica u Japanu i prisilno autovanje tokom pandemije

Kao i u Južnoj Koreji, i u Japanu se prati istorija kretanja onih koji obole od koronavirusa, a kako bi se utvrdio izvor zaraze, i kako bi se svi koji su bili u kontaktu testirali na vreme. Aktuelne zakonske regulative omogućavaju ispitivanje pacijenata, pa su ovi u obavezi da pruže informacije o svima sa kojima su dolazili u kontakt. Tako pripadnici kvir populacije mogu da budu autovani, a u slučaju da su preko dejting aplikacija dolazili u kontakt sa potencijalnim partnerima, te ako su posećivali gej barove i klubove.

U opasnosti su i oni koji žive sa svojim partnerima, a nisu autovani, budući da je homofobija još uvek rasprostranjena u konzervativnom japanskom društvu. Oni pored toga brinu i o tome da partneri neće biti obaveštavani o njihovom zdravstvenom stanju u slučaju hospitalizacije, i da neće biti konsultovani pri donošenju važnih odluka.

Ova situacija tipična je za sve konzervativne zemlje, i podvlači koliko svako vanredno stanje više ugrožava manjine nego većinsko stanovništvo, budući da oni koji „ne postoje“ ne mogu ni da budu tretirani kao ljudska bića.

Oceni 5