Oko za kvir teme
Yang1

Photo: Screenshot

Ličnim pričama protiv dehumanizacije

Eugene Lee Yang je javnosti postao poznat zbog svog angažovanja u digitalnoj kompaniji BuzzFeed, a kao deo grupe koja različite teme obrađuje uz pomoć kratkih video snimaka - The Try Guys. Grupa se nakon nekog vremena odvojila od kompanije i nastavila da snima samostalno, što im je dalo veću kreativnu slobodu. U okviru te platforme nastao je i video u čast Meseca ponosa - "I'm Gay“ – u kojem Yang emotivno, ali jasno, ilustruje proces kroz koji prolazi većina kvir osoba.

The Try Guys su i ranije upozoravali na probleme LGBTIQ+ zajednice, ali je duboko lični video, koji prati muzička numera grupe ODESZA, korak dalje, budući da lične priče i pojedinačni glasovi dodaju sloj ljudskosti, što je posebno važno za zajednicu koja je najčešće nevidljiva i dehumanizovana.

Kratki muzički film osnažen je savremenim plesom, a režirao ga je sam Yang, budući da se radi o osetljivoj priči koja govori o putu do konačnog razumevanja i prihvatanja sopstvenog identiteta – zbunjenost, bol, opasnost, nasilje, ali i radost, osnovne su tačke tog hodočašća. U filmu se pojavljuju i poznate drag kraljice Kim Chi, Rhea Litré i Mayhem Miller, koje sve one koji su u mogućnosti pozivaju da doniraju The Trevor projekat – najveću platformu za sprečavanje samoubistava među LGBTIQ+ omladinom.

Iako se onima koji imaju oko za kvir teme čini da se stvari ubrzano menjaju, glasovi koji se čuju su još uvek tihi, a lica koja su spremna da se pokažu još uvek retka, pa je zajednica i dalje najvećim delom nevidljiva, a pritisak veliki, budući da ide i dalje od nasilja, a sve do izolacije i odbačenosti od većinskog društva koje takođe povređuju i ostavljaju nesagledive posledice.

Oceni 5