Pet najeksplicitnijih anima
Animme1

Photo: Still from "Ninja Scroll" (1993)

Linija svetla u prostoru uma

Danas Siri, Cortana i Alexa pretražuju život za vas, ali devedesetih godina prošlog veka, kada se prvi put pojavio anime serijal Ghost in the Shell, pojmovi robotizacije i veštačke inteligencije bili su nešto što se tek istraživalo. Dvadesetdve godine kasnije Rupert Sanders napravio je holivudsku verziju ove anime, koja se od originala razlikuje po tome što je akcenat stavljen na prošlost glavne junakinje, te po tome što je filozofska nit svedena na pitanje određuju li nas naša sećanja ili naši postupci, što je veliko pojednostavljenje naspram originala.

I dok se originalna fan baza obazrivo odnosi prema rimejku, film će sigurno dobiti i nove gledaoce koji će, poput klinaca koji nose majice benda The Smiths, a nemaju pojma kako “How Soon Is Now?” uopšte zvuči, bez potrebnog predznanja ipak uživati u filmu.

Ispod anima površine studija Ghibli leži mračnija strana ovog žanra. Za one koji tek otkrivaju zrelije oblike anime zahvaljujući novom Ghost in the Shell filmu ovo je ubrzina kurs koji će ih približiti i pripremiti za ovu sajber-pank adaptaciju.

GHOST IN THE SHELL (1995)

AKIRA (1988)

NINJA SCROLL (1993)

MEMORIES (1995)

JIN-ROH: THE WOLF BRIGADE (1999)

 

Oceni 4