Peter Handke & Eduard Limonov

Literate prevrtači nad masovnim grobnicama

Peter Handke
Neki među evropskim literatorima, rušilački raspoloženi, rat u BiH devedesetih godina iskoristiće kao priliku da izazivaju skandale i sablažnjavaju publiku. Peter Handke, naprimjer, u putopisnoj knjizi Zimsko putovanje u Srbiju iz 1995. napisaće da se taj tobožnji rat, koji su preslikali mediji, odvijao samo u mrežnjači gledatelja, koji su tek žrtve sveopće svjetske zavjere žurnalista na štetu Srba. Eduard Limonov bio je još konkretniji u bombardmanskoj upotrebi riječi, obećavši Srbiji atomsku bombu kad osvoji vlast i postane šef ruske tajne službe

Natrag na tekst

Komentari

Manipulativan tekst

Stavljati Handkea u isti koš sa Limonovim, je blago rečeno, bedna manipulacija.
dimitar.A 16.10.2019, 10:11:46

E, cuj !

Je li to Handke moralniji od Limonova ? Ili je obrnuto? Kakva je razlika izmedju Limonova koji puca po Sarajevu i siri fasizam, i Handkea, koji ne puca, ali negira genocid u Srebrenici a za strasne zlocine u BiH tvrdi da se nisu ni dogodili, jer su:"izvan objektivnog i subjektovni su dozivljaj"? U pucanju ili nedostatku pucanja ? Da predjem na sustinu; buka, buka i samo buka. I bijes.Odakle on dolazi ?Proizvodi se svaki dan: jucer Greta, danas Handke. I zaglusna se kakofonija nastavlja a moralisti bljuju vatru.Je li netko procitao nesto od Handkea ? Ja jesam, a kako je ovo nagrada za knjizevno djelo a ne za promicanje etickih i moralnih vrijednosti, ja umijem i znam citati knjizevno djelo,bez primjesa ideoloskog djelovanja. Kako bih inace citala Andrica,Ducica, Pounda, Hamsuna ?Da ih prestanem citati, jer su imali izuzetno upitne stavove ? Ne pada mi na pamet !!! Ili, da se prestanem zanimati za filozofiju najveceg filozofa 20 stoljeca-Heideggera ? Jer je imao emocionalnu vezu sa Hanom Arendt, Zidovkom i antifasistkinjom, a sam je bio nacista ? Da prestanem citati HaroldaPintera ,obozavatelja fasizma?Međutim, u Pinterovu odbranu protiv “moralizatorskih agresivaca” stali su, između ostalih, neki od najvažnijih mlađih od njega britanskih dramskih pisaca ,kao što su David Hare i Tom Stoppard, kao i slavni dramski pisac i još slavniji političar po imenu Vaclav Havel, čiji su politički stavovi u mnogo čemu bili suprotni Pinterovim, ali to nije značilo da misli da ovaj nije zaslužio Nobelovu nagradu. Bilo je to 2005 godine, kada je Pinter dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost.I nitko nije radi njegovih ideja ni clanak napisao ! Tako je to bilo prije samo četrnaest godina. Kako je danas, tome smo svi svjedoci u posljednjih nekoliko dana. Histerija koja se podigla nakon što je objavljeno da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost traje i traje nesmanjenom žestinom. Političari šalju pisma, nevladine organizacije ulažu proteste, književni influenseri ispaljuju dosjetke. A šta rade mediji? Mediji opslužuju cijelu tu histeriju, uz već ustaljenu egidu, uz frazu koja postaje savršen nekrolog svakoj mogućnosti racionalne i dostojanstvene javne debate: društvene mreže gore. I zato je ovo poređenje između 2005. i 2019. godine toliko efektno. Nema, naime, ničeg zbog čega danas prozivaju Handkea a da se nije moglo odnositi i na Pintera. I jos nesto: neka oni koji ne citaju i ne znaju odvojiti umjetnicko djelo od stavova umjetnika, prestanu pucati baraznu vatru.To sto cine je nemoralno; zato , neka ne upiru prste u druge.
agnesa.H 17.10.2019, 08:10:56

suljaga

''a kako je ovo nagrada za knjizevno djelo a ne za promicanje etickih i moralnih vrijednosti'', ti nisi normalna i zapamti da nista nije iznad morala. Književnik Filip David ocjenio je da se u Srbiji i dalje zadržao duh Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, a da je dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu pustila tog "duha iz boce". Jebem te staru.
suljaga.t 19.10.2019, 05:52:01

E, moj Suljaga,

da si ti ikada procitao Hamsuna, Pounda, nesto od Heideggera, ne bi tu pricu pricao: ili, barem ne bi bio tako neodgojen kao sto jesi. Da ista znas o Haroldu Pinteru, koji je Handkeova replika ali izvrstan pisac, znao bi da se prije 14 godina sutilo: smeta mi manipulacija pukom i tempiranje buke i bijesa kada to medijima netko signalizira. Ponavljam, u obranu Pintera 2005 je stao jedan Vaclav Havel.Tko si ti da tipkovnicom kao macem odredjujes tko je podoban tko nije ? Nemoj misliti da nisam procitala njegove crte iz Srbije iz 1995, samo dva kilometra od Stebrenice.Nemoj misliti da nisam izdrzala rat; nemoj misliti da ne osudjujem njegove politicke stavove.Ali, to me ne smeta da opet pogledam Nebo nad Berlinom, procitam zbirku pripovijetki Putevi neba. Jer kada bih razmisljala kao ti, nikada ne bih procitala Andrica, Ducica, Pounda, Pintera,Hamsuna Haideggera, a Hanu Arendt bi nihilizirala i odricala joj poniranje u Zlo.To necu nikada uciniti.Jer kako je rekao cuveni njemacki filozof:"Nikada se necu sloziti s tobom, ali cu do smrti braniti tvoj stav i drugacije misljenje." Jer ti bi zabranjivao , odredjivao tko ce dobiti nagradu, trpajuci necije politicke stavove u umjetnicko djelo. To je samo mali korak do spaljivanja knjiga.
agnesa.H 20.10.2019, 10:20:52

Kako li se ono zvao...?

Jest, ba, Damir. Sjeca li se tko god?
gabrijela.j 21.10.2019, 13:13:03

Agnjeza.

Najbolja si. Samo sam citirao tebe i F. Davida a moj stav je da nista nije iznad morala, pa cak ni umjetnost. A onda si nadrobila svega. Pogotovo mi se svidja ovo sa tipkovnicom i macem. Tu sam pao sa stolice od smjeha i skontao da me ustvari zezas. Dobro si primjetila da sam palio knjige i priznajem da jesam. Bilo hladno. Priznajem, i to javno i prvi put, da sam nacista koji je palio knjige. Provalila si me. Suljaga Nacista iz nase mahale. Ovo je pravi naslov. A nekako si mi plaho nacitana. Licis mi na one nase frajere koji su povalili pola treba u carsiji na jeziku. Alfred Nobel je ostavio testament u kojem je bio izricit sta ce se raditi sa njegovom lovom kada preseli na Ahiret. Ostavio je pare za pet nagrada, izmedju ostalog i za literaturu. U originalu ''en del den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning.'' Prijevod: neki koji su u literaturi proizveli ono najbolje u smjeru ideala. Ne vjerujem da bi mu bilo drago da zna da je ovaj smrad dobio nagradu. I jos nesto. Agnjeza i Vulin su odusevljeni handkeovom nagradom za knjizevnost.
suljaga.t 21.10.2019, 17:56:12

Ma,

samo da odgovara trenutnoj politici. Nisi ti to dobro procitao, suljaga. Evo i ja trenutno slusam Thompsona, pjesma Moj Ivane, lep becarac, ljubavna. Moze i Geni kameni, jako dobra. O ljubavi spram domovine. I Bora Pekic se po grobu prevrce, ali sta ces, mrtav se covek ne moze braniti, ni pokojni Djindjic se ne moze vise braniti. Lepota. Vesic postao Gricka vjestica (ne vredi ni Boga citirati). Imamo novog Nobelovca, dajte beli dim iznad ukletog komiteta! Glede plemenitih namera pokojnog Alfreda mogu samo napisati sledece: I gospodja Winchester je imala slicne ideje, kao i Nobel. Oskar za Helen Miren. Rekoh vec, teze je dobiti Oskara. Postoje neki standardi.
gabrijela.j 22.10.2019, 11:25:52

Toljago,

nisi dobro preveo. Što je zapravo Alfred Nobel napisao u testamentu? Nobelova nagrada za književnost će biti dodijeljena: „osobi koja je u oblasti književnosti stvorila najistaknutije djelo u idealnom pravcu/smjeru“. Ono što je u svezi sa ovom definicijom uvijek izaziva nedoumice jeste ovaj poslednji dio propozicije – idealni pravac/smjer. Najverovatnije je članovima Nobelovog komiteta ostavljena sloboda da procijene na što se ta odrednica odnosi. Recimo, od 1901. do 1912. se smatralo da se to odnosi na „uzvišen i zdrav idealizam“, koji je zapravo konzervativan i ne dopušta napade na obitelj, crkvu i domovinu.Zato Tolstoj, Zola, Ibzen i Mark Tven nikada nisu mogli da dobiju nagradu. Da, nacitana sam, ali ne u smislu u kojem si ti naveo kojekakve mahalske sale. I necu nikada prosudjivati umjetnicko djelo, ili djelo koje je zaduzilo civilizaciju, temeljem politickih i moralnih stavova. I ne trpim dirigiranu halabuku te procjene polupismenih i nenacitanih o onome, o cemu nemaju pojma.Naravno, o nekompetenciji je rijec.
agnesa.H 22.10.2019, 18:50:28

De, ba,

Agnjeza i Vulin su odusevljeni handkeovom nagradom za knjizevnost. ja to nisam rekla.Prvo, Handke je dobio za knjizevnost; drugo , ovogodisnji laureat je i Olga Torkatcuk, spisateljica iz Poljske, o kojoj nitko ni rijeci ne govori.Je li to bezobrazluk, licemjerje, neznanje? Handkeu njegove politicke stavove ne odobravam, ( ipak sam prezivjela opsadu i rat u Sarajevu) ,ali mu je literatura svjetska.I o njoj je rijec.Samo o literaturi.
agnesa.H 22.10.2019, 19:03:08

Sieg Heil

Nemam sada vremena, javim ti se sutra. Idem da podignem postu. Narucio sam neke knjige od Mile Budaka.
suljaga.t 22.10.2019, 21:40:48


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar