Zimsko štivo
Brasteff 18 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Literatura "ispod nule"

Karl Ove Knausgard: Zima

U drugom dijelu kvadrilogije Enciklopedija godišnjih doba autor nastavlja pisati eseje utemeljene na tek naizgled uobičajenim motivima: bićima, stvarima i pojavama koje okružuju njegovu i našu svakodnevicu.

Neki od tih motiva vezani su za zimsku sezonu, dok neki funkcioniraju neovisno o dobu godine. No, svaki esej predstavlja svoj mikrosvijet. Zbir tih eseja, pak, tvori novi i začudni svijet koji čeka svog budućeg stanovnika - pripovjedačevu, odnosno autorovu najmlađu kćer.

Ali Smith: Zima

Božić je, obitelj bi se trebala naći okupu. U velikoj, ali poprilično praznoj kući, u provinciji Cornwalla, sastaju se dvije sestre, Sophia i Iris, koje ne komuniciraju godinama. Dolazi i Sophijin sin Arthur s djevojkom koju im lažno predstavlja kao Charlotte, partnericu s kojom je bio u dugogodišnjoj vezi, a s kojom je prekinuo. Sophia je puna zamjeranja i primjedbi na sestru, dokazivanja da je u pravu, a da je Iris, aktivistica u borbi za bolji i pravedniji svijet, ta koja je odavno napustila obitelj.

Usprkos razlikama u karakteru, životnim putovima i opredjeljenjima, sestre se ipak zbliže, a Arthur tek tada zapravo upoznaje svoju tetu Iris koju nije vidio otkad je bio dijete. Nakon prethodno objavljene knjige "Jesen", riječ je o drugom romanu tetralogije. Ova suvremena britanska spisateljica, višestruko nagrađivana autorica osebujnog stila, neobičnih pripovjednih postupaka i očišta kojima očuđuje zbilju, izazov je za zahtjevnije čitatelje.

Ulla-Lena Lundberg: Led

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata mladi pastor Petter Kummel sa suprugom Monom i malom kćeri Sannom dolazi na zabačeno otočje Örarnu u Baltičkom moru kako bi vršio službu u tamošnjoj crkvi. Otočka zajednica, iako izolirana i samodovoljna, rado prihvaća pastora i njegovu obitelj. Mladi pastor i njegova žena stječu prijatelje, dobivaju i drugu kćer te odlučuju zauvijek ostati na otoku. Pastor sa svojim župljanima planira izgradnju mosta i ambulante.

Prolaze godišnja doba, izmjenjuju se surove, duge zime i kratka, lijepa ljeta, priroda strogo diktira život otočana. I upravo u trenutku kad mladi bračni par osjeća kako je pustio korijenje i zavolio ljude i prirodu, događa se tragedija i mladi pater pogiba... Ovo je prvi u nas prevedeni roman etablirane finsko-švedske autorice, a nagrađen je prestižnom nagradom Finlandia.

Daphne Kalotay: Ruska zima

Nina Revskaya je bila primabalerina u Boljšoj teatru u doba sovjetske Rusije. Sada je stara, živi u Bostonu u invalidskim kolicima i prisjeća se svoje prošlosti. Tajne koje je Nina skrivala mnogo godina polako će izaći na vidjelo i promijeniti živote ljudi... Autoričin prvijenac priča je o ljubavi, umjetnosti, izdaji i iskupljenju.

Emmanuel Lepage: Mjesec bijele boje

Godine 2011. Yves Frenot, direktor Francuskog polarnog instituta, poziva Emmanuela Lepagea i njegova brata da se pridruže znanstvenoj ekspediciji u francusku antarktičku bazu Dumont d’Urville, u Zemlju Adélie. Njihov cilj? Napisati knjigu koja će svjedočiti o aktivnostima tamošnjih znanstvenika. Osim toga, Yves Frenot predlaže im da kao vozači sudjeluju u opskrbnom konvoju koji putuje u postaju Concordia, smještenu u srcu ledenog kontinenta, 1200 km od Dumont d'Urvillea. Konvoj za VELIKU polarnu pustolovinu! Dvojica braće doživjet će pustolovinu svog života, ali ništa neće ići onako kako su planirali!

Nakon Putovanja na Samotne otoke i Jednog proljeća u Černobilu, Emmanuel Lepage donosi nam ispovijest koja odiše životom i stvarnošću. Jednom riječju, ljudskošću! Priča je to o znanstvenoj misiji na Antarktici iz koje odjekuje glas čovjeka, humanista kakav je i sam. Mjesec bijele boje također je i dojmljivo svjedočanstvo o bratstvu. Krvnom bratstvu i bratstvu ljudske vrste. Emmanuel Lepage vješto portretira istraživače na toj misiji na kraju svijetu, samozatajne žene i muškarce koji u sebi ne vide polarne heroje, već karike jedinstvenog lanca koji radi za dobrobit čovječanstva.

Leo Kessler: Krvavi led

Autor, pravim imenom Charles Henry Whiting (1926 –2007), britanski je pisac i povjesničar, napisao je i objavio više od tri stotine naslova pod svojim pravim imenom ali i brojnim pseudonimima među kojima je i onaj Lea Kesslera. U "Krvavom ledu" jurišna pukovnija Wotan nemilosrdno je sasječena u šumovitim Ardenima i na ledom okovanoj planini Vértes nekolicina očajnih ljudi bori se da preživi… Oni su posljednji ratnici iz Hitlerove slavne elitne jedinice Waffen SS-a.

Emmanuelle Pagano: Adolescenti trogloditi

Od četvrtka, 1. rujna, do petka, 17. veljače vlada jesenska, pa zimska vlaga i hladnoća u kraju s dovoljno tjeskobne i sentimentalne atmosfere za dvojbu o prevazi identiteta - tijelo ili duša.

Negdje gore visoko u klancima, tamo negdje gdje surova i teška zima sa stalnim snjegovima traje više od pola godine, živi i vozi školski autobus Adele. Vozačica je i psihoterapeutkinja, majka, savjetnica, prijateljica. Svaku dionicu, svaku krivinu, svaki odron na cesti poznaje kao svoj džep. Djeca koju vozi od kuće do škole, oni mlađi i oni stariji, adolescenti, vjeruju joj i predaju joj svoje životiće u ruke i po najvećoj mećavi, najvećoj vijavici, po minusima koji ne samo da štipaju nježne obraze već mogu izazvati i ozbiljne smrzotine.

Oceni 5