Metamorfoza evropskih vrijednosti
Fntm 04 S

Photo: Facebook

Litijumski standardi

Nije da nijesmo znali, pisalo se o tome, dolazak Angele Merker u Beograd je samo potvrdio da ništa nije slučajno. Ili, što bi se narodski reklo – bez đavola. Prvo je Vučić organizovao konferenciju za štampu na kojoj se pomirljivim glasom odrekao svega što je činio, praveći alibi za Angelu Merkel i predupređujući eventualne packe za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, „srpski svet“, upotrebu Crkve Srbije u širenju „srpskog sveta“ i podsticanje konflikata u Crnoj Gori, kao i neke unutrašnje probleme Srbije, vezano za kontrolu medija, jednopartijski parlament i slične autokratske svinjarije. Jedino ga iznervira, onako profinjenog, najjednostavnije novinarsko pitanje – što je svrha te nenadne konferencije za štampu? Ogoli ga dibidus!

I sva ta šarada bi za džabe. Angela se ne osvrnu ni na jedno pitanje kojim se Vučić bavio, njoj je sve bilo, što bi Rusi rekli, v porjatke. Otužno je bilo slušati Vučićevu ulagivačku snishodljivost i patetiku, prevazišao je ljigavštinom i onog bivšeg predśednika Crnogorske. No, nešto drugo je privuklo pažnju iz nastupa frau Merkel. A to je da su vrijednosti Evropske unije doživjele metarmofozu, pa su umjesto poštovanja, političkih, medijskih, demokratskih i svih ostalih standarda, prednost dobili, ja ću ih nazvati – litijumski standardi. Čuh da Njemačka raspolaže mnogo većim zalihama litijuma od Srbije, čak i desetak puta, ali je srpski litijum dobra moneta za zdravlje Vučića i „srpskog sveta“. Reče frau Merkel da je Njemačka vrlo zainteresovana za srpski litijum i uzgred naglasi da je Njemačka uložila mnogo u autoindustriju u Srbiji. Na tom putu najveća prepreka je Vučićev najavljeni referendum. Kad bi se zezali! Referendum je piece of cake. Taman kao će biti i popis u Crnoj Gori!

Da je Crna Gora u paketu litijumskih standarda, više nema sumnje. Vjerujem da bi informativne agencije Džibutija odavno shvatile što se dešava u Crnoj Gori, a ne službe vodećih zapadnih zemalja? Službenici po podgoričkim ambasadama, predstavnica EU u Podgorici, samo rade ono što su im vlade naložile. Zašto se radilo sa nevladinim sektorom na rušenju proevroatlanske vlasti, koja je bila reprezent crnogorske multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, antifašizma i prihvatanja svih evropskih vrijednosti, da bi na vlast došli oni koji su suprotnost svemu tome, pitanje je svih pitanja? Kao bilo im je važno da smjene dugotrajnu vladavinu DPS-a, obradovani što radikalni srpski nacoši, misleći na DF, neće ući u vladu?! Iako trenutna vlada i sa podrškom samo 14 poslanika od 81 predstavlja dosljedne egzekutore svega onoga što su velikosrpski klerofašisti zamislili.

Po litijumskim standardima moguće je bilo kršiti Ustav, birati apostolsku vladu iako je važeći zakon predviđao zemaljsku, moguće je bez kvoruma donositi zakone, mimo zakonske procedure birati poslanike, moguće se zaduživati u četiri oka prije nego se postane član vlade, moguće je naređivati iz vlade hapšenja, napadati ljude u protestu da oni ne bi napali vas, trovati ih besprimjernim količinama suzavca kojem je istekao rok, bacati na ljude šok bombe, mijenjati titulare vlasništva običnim dopisom, zatim masovno, tipskim dokumentom, smjenjivati stotine direktora škola, direktore domova zdravlja, javnih preduzeća, mijenjati tužilačke zakone i postavljati partijske kadrove i mnogo, mnogo toga što bi moglo ispuniti tri kolumne. Pod izlikom kako se čiste kadrovi bivšeg režima, kao da su smijenili Lukašenka, a ne vlast biranu na izborima koje su sve međunarodne, relevantne istance proglašavale regularnim i demokratskim, čiste se crnogorski, prozapadni kadrovi i postavljaju ljubitelji Putina, Vučića, Draže, Mladića i Raša Karadžića.

Po litijumskim standardima se na mjestu četiri ministarska resora drži osoba izopačene svijesti, patološki zadojena anticrnogorstvom, velikosrpskim klerofašizmom i antizapadnjaštvom, koja postavlja kadrove sa dna kace, ekstremne klerofašiste i mrzitelje svega crnogorskog, mrzitelje NATO-a i ljubitelje Putinove Rusije, koja dovodi kadrove šešeljevske profilacije iz Srbije i postavlja na čelo crnogorskih kulturnih institucija, … Što još treba da se desi pa da se zacrvene ambasadori po Podgorici? Da se Vojislav Šešelj postavi na čelo zavoda za školstvo pa da iz škola izlaze mladi četničići sa pjesmom crvenih beretki na usnama? Ustvari, to se već i bez njega dešava!

Prvi čovjek državnog univerziteta Crne Gore zagovara rusku meku moć u Crnoj Gori, poistovjećuje prosrpski korpus u Crnoj Gori sa proruskim, osuđuje prodor zapadne kulture i zagovara ruske vrijednosti, mada ne znam što bi to moglo da bude, tvrdi da je razvoj srpske kulture u Crnoj Gori potpuno kompatibilan sa razvojem ruske kulture, itd. „Ako napravimo toplotnu mapu srpskog kulturnog uticaja vidjećemo da je ta teritorija neuporedivo veća od one geografske u kojoj žive Srbi ili srpska jezička zajednica. Iako meka moć po svojoj definiciji sadrži i druge komponenete, mislim da je kultura centralni sastojak ovog polja. Dakle, da bi Crnu Goru zadržali u srpskom identitetskom polju, a time i u zoni ruskog uticaja, potrebno nam je osnaživanje kulturnih i medijskih uticaja u regionu“ – opservira strategiju zbog koje je postavljen na mjesto prvog čovjeka državnog univerziteta. Uostalom, sami pogledajte sve rečeno na ovoj adresi . Nemam ni trunke sumnje da je to ustvari ideja formiranja ministarstva sa četiri resora, na čijem je čelu notorna pristalica četništva, velikosrpskog klerofašizma i rusofilstva. Spajanjem kulture, obrazovanja, nauke i sporta dobije se zaokruženi instrumentarijum za Crnu Goru po mjerilima prvog čovjeka državnog univerziteta. Još kad se tome doda uticaj Crkve Srbije i njena želja da prodre u obrazovni sistem, eto nama u budućnosti srećne srpske i ruske političke kolonije na Mediteranu! Bravo frau Merkel, monsieur Macron, Mr. Biden, Mr. Boris Johnson i ostali!

Eto, prosvjetlite nas podgorički ambasadori, predstavnici evropske administracije i ostale velike zapadne sile kako ste to u zagovornicima ruske meke moći u Crnoj Gori pronašli partnere za evroatlanske integracije, koje ovih dana potencirate? Nije valjda da vjerujete Krivokapiću, Bratićkoj i sličnima u njihove iskrene pobude da crnogorski brod odvoje od „srpskog sveta“ i „bratske“ Rusije? Da vjerujete da je moguće sa Mandićem, Kneževićem, SNP-om, direktno ruskim ljudima u Crnoj Gori, razvijati zapadne vrijednosti i integrisati Crnu Goru u zapadno društvo? Dozvolili ste da vas pustokupljevina vuče za nos i igra dvostruku igru samo zato što ste povjerovali jednom intelektualnom i moralnom kepecu, mizernih kapaciteta, da je sposoban da tu antizapadnu, rusofilsku družinu drži na kursu koji je postavila prethodna vlast?

Teško je gospodo iz EU povjerovati u vaše dobre namjere prema Crnoj Gori kad svo vrijeme učestvujete u kampanji kriminalizacije Crne Gore, prihvatajući kao meritornu propagandu koja se vodi prema Crnoj Gori iz Beograda, iz pojedinih crnogorskih medija i nevladinih organizacija, koje danas zdušno podržavaju aktuelnu vladu više nego sumnjivih namjera kada je u pitanju budućnost Crne Gore. Bez srama, većina bivših NVO, koje su presudno uticale na loš imidž Crne Gore, danas učestvuju  u vlasti, zagovaraju kršenja zakona i evropskih standarda, ćute na sve nedemokratske poteze vlasti, postavljanje antievropskih, velikosrpskih nacionalista „po dubini“, pretvaraju Javni servis u SRNA novinarstvo, pokazujući da njima nikada nije bio cilj evropeizacija Crne Gore, evropski standardi i vrijednosti, već samo obaranje DPS-a sa vlasti. To se vidi i sada po ogromnoj ostrašćenosti prema DPS-u, iako je u opoziciji, i otvorenom namjerom da se potpuno uništi.

Kako je moguće da EU postavi za komesara za zapadni Balkan Orbanovog čovjeka, kad se zna da je Orbanov najbolji prijatelj u Evropi Aleksandar Vučić? I obratno. Kakvu to demokratiju i standarde može donijeti Crnoj Gori čovjek koji dolazi iz zemlje koja ne zadovoljava osnovne demokratske standarde? Što ga ne pošaljete u Mađarsku da tamo pokaže svoje kapacitete, umjesto što favorizuje Srbiju na zapadnom Balkanu i očigledno posmatra Crnogorce u Crnoj Gori i CPC kao remetilački faktor. To je čovjek koji je govorio u Briselu da su u Crnoj Gori ugroženi hrišćani? Ali, očito da je on samo dio procesa koji ne želi da se mnogo udubljuje u meritum.

Crna Gora je punopravna članica NATO saveza. Znaju se međusobne obaveze u tom odbrambenom savezu kad je ugrožena neka njegova članica. A Crna Gora jeste ugrožena. G-dine Jens Soltenberg, vrijeme je da razmislite o tome da je luka Bar dio infrastrukture NATO saveza i da je vrijeme da je počnete koristiti. Čisto onako da se neki ne preigraju.

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5