Weekend Videos
Pina 01 S

Photo: Pinterest

Ljubav je samo Pina

Pina zauvek: "Ukoliko nemate kartu za njeno gostovanje, onda se snađite! Probajte prvo na kartu više, ili na šarm, a ukoliko vam i to ne uspe, onda otmite, ubijte, ali nemojte propustiti ovu čaroliju". Pre više od tri decenije umetnički kritičar francuske televizije ovim nesvakidašnjim rečima najavio je parisko gostovanje jedne doista nesvakidašnje umetnice – Pine Bausch. Od tada, priča se ponavljala kada i gde god da je nastupala sa svojim plesnim teatrom iz Vupertala. Gužve, redovi, predstave rasprodate za pola sata. Fanovi koji putuju po svetu u nadi da će videti svoju omiljenu produkciju ove kult figure svetskog baleta. Plesači koji stoje u redovima i strpljivo čekaju na audicijama za prijem u njenu grupu... Čuvena nemačka koreografkinja preminula je 30. juna 2009. godine.

Stolica koja je osvojila svet: Možda je nismo svi imali, ali nema onoga ko bar jednom u životu nije sedeo na prepoznatljivoj plastičnoj stolici. Zašto je poznata širom sveta, a zabranjena u Bazelu, i šta je čini tako prepoznatljivom i svuda zastupljenom?

Poezija na filmu: Ponekad se nešto desi i ja prestanem da sanjam i kuću mog detinjstva, i borove oko nje. Tada počinjem da tugujem. Čekam i ne mogu da dočekam ovaj san u kome ću ponovo da budem srećno dete, zato što je još sve preda mnom, i sve je još moguće. – Iz filma „Ogledalo“ Andreja Tarkovskog.

Đavolu je dosadno: Michael Sheen i David Tennant specijalno za You Tube oživeli su ponovo svoje uloge anđela i demona u seriji "Good Omens", i to povodom tridesetogodišnjice prvog izdanja istoimene knjige. Kako i dolikuje, ne viđaju se i čuju se telefonom, ostaju kod kuće iako su besmrtni.

Pop dokumentarac: Florian Schneider obeležio je jedno vreme, a "Pop Art" dokumentarni film obavezan je sadržaj za sve one koji su voleli i vole Kraftwerk.

Film koji je promenio sve: Film "Bonnie & Clyde" mnogi smatraju jednim od najznačajnijih u istoriji filma. Zašto je to tako, šta je promenio i kako je uticao na sve što je snimljeno posle, koncizno objašnjavaju autori kanala znakovitog naziva Now You See It.

Prvi film Želimira Žilnika: Žilnik je, neosporno, jedan od ključnih jugoslovenskih i srpskih reditelja. Ovaj međunarodno cenjeni, osobeni i produktivni sineasta, duže od pola veka stvara na više frontova i autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova. Jedan od začetnika žanra doku-drame, Žilnik je od samog početka svog profesionalnog rada okrenut temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice, što se već jasno ocrtava u njegovim ranim radovima, u koje spada i debitantski „Žurnal o omladini na selu, zimi“. Ovaj dokumentarni film snimljen je u selima u okolini Novog Sada i prikazuje mlade ljude u njihovom slobodnom vremenu – u vinskim podrumima, na igrankama, po seoskim ulicama, u kafanama. Učesnici su duhoviti i energični mladići i devojke, koji se vesele i uživaju u životu, ali bi istovremeno želeli i da budu negde drugde.

Oceni 5