The Idea of Us, poslednji dokaz pripadanja
Clmm 07 S

Photo: art/climent canal

Ljubav se leči filmom

Nije redak slučaj da muziku isprati i neki kratki film, pa je pisanje scenarija počelo sve dublje da ulazi u moderna muzička tkiva, a kako bi se upotpunio, te približio doživljaj. Ljubav je već stolećima jedna od velikih tema svekolike umetnosti, a zbog toga što dovodi do komplikacija u životu, što će reći da je pogodno tlo kako za muziku, tako i za ostale sadržaje koji je prate. Upravo to pokazuje i stvar „The Idea of Us“ Jona McCleerya, te istoimeni fil koji je režirao Geej Ower.

Kada je pomenuti film u pitanju, potencijalna kontroverza postoji samo u malom broju provincijskih umova, budući da radnja prati ono što se događa nakon završetka ljubavi između dva muškarca. Postojanje predrasuda, te negativnih komentara, ukazuje da put koji je istopolna ljubav prevalila od druge polovine dvadesetog veka još nije gotov, te da neverovatan raspon od srednjeg veka i ceremonija koje su slavile ljubav između muškaraca, preko kriminalizacije i smrtne kazne samo par vekova kasnije, prvih gay barova u devetnaestom veku i "romantičnih prijateljstava" u providnom ormaru, do ranog dvadesetog veka kada su oni poput Virginie Woolf, Oscara Wilda i Margaret Mead živeli svoje istopolne ljubavi, sada utiče i na savremenu mejnstrim kulturu, postavljajući ljubav tamo gde joj je i mesto. Oni koji su se ranije usuđivali da ne kriju svoje živote bivali su proganjani i kažnjavani, te su se dešavale tragedije poput priče o Alanu Turingu, dok se danas, čini se, kvir parovi nose sa nešto običnijim problemima, ali se i dalje postavlja pitanje koliko svakodnevni pritisci utiču na ljubavne procese, te na ono što dolazi nakon što se ljubav završi.

Tako film „The Idea of Us“ donosi nežnu reprezentaciju napora da se prevaziđe prethodna ljubav, a preko dirljivih manifestacija onoga što je bilo, koje su tu da posmatrača podsete da se svako iskustvo ugrađuje u konačni doživljaj života, te da svaki odnos donosi dragocene lekcije o drugima koji se, na kraju, ne razlikuju puno od nas.

 

Oceni 5