Kratki film "First Date Feelings in London"
Ajge 01 S

Photo: tumblr.com

Ljubavni susreti u izmenjenim uslovima

Više smo puta pisali o tome da se do nedavno homoseksualnost retko prikazivala na velikom platnu, a i kada jeste bilo je to nešto čemu bi se trebalo podsmevati, što bi trebalo sažaljevati, čak nešto čega bi se trebalo plašiti. Holivud, taj veliki kreator mitova, naučio je strejt ljude šta da misle o homoseksualnosti, a gej ljude šta da misle o sebi. Niko nije odoleo tom uticaju, ali su filmski umetnici iz drugih krajeva sveta doneli i nove struje, a posebno u poslednje vreme, kada se kvir identiteti prikazuju mnogo slobodnije.

Streaming platforme, YouTube i internet uopšte, omogućili su da se do sadržaja, pa čik i onih kvir, dolazi lakše, a pod uslovom da se tražilac ne plaši istorije pretraživanja. Tu su emisije, reportaže, dokumentarni i igrani filmovi, pa i oni kratki, koji nude olakšanje u nekoliko minuta.

Jedan od kratkih filmova je i simpatična priča pod naslovom First Date Feelings in London. Jamie (Sebastian Christophers) je sam u heteroseksualnom svetu, te traži nekoga sa kim bi podelio sve što ima i ume. Stidljiv je i manjka mu samopouzdanja, a moderne dejting aplikacije mu samo otežavaju, najpre zbog toga što drugi korisnici lažu i kriju, predstavljaju se kao idealne verzije sebe – varijante koje, naravno, ne postoje. Njegova prethodna iskustva su zbog toga bolna.

Jedne nedelje popodne odluči da se sretne sa Benom (Sam Atkinson) – muškarcem sa kojim je prethodno komunicirao na dejting aplikaciji. U tom trenutku shvata da je život možda nešto više od skrivanja.

Oceni 5