Putevima kvir umetnosti (12)
Lolla 03 S

Photo: Lola Flash

Lola Flash: Uzdizanje kvir naroda

Lola Flash je čitavu karijeru posvetila dokumentovanju i uzdizanju života kvir naroda, a na to polje je kročila početkom osamdesetih godina prošlog veka kada je HIV/AIDS epidemija počela da se razbuktava. Flash je u to vreme postala jedna od najupornijih aktivistkinja, budući da su njene snažne fotografije govorile o životima ućutkanih u vreme velikih promena. Tako je postala jedna od najvažnijih članica organizacije ACT UP, te jedna od najglasnijih i najefektnijih borkinja koje su činile sve da čitave LGBTIQ generacije sačuvaju od do tada nepoznate bolesti koja je počela da kosi sve pred sobom. Kao rezultat toga razvila se nežna, ali jaka veza između umetnosti koju pravi, te aktivizma u koji veruje.

Flash se ni danas ne zaustavlja, te se bavi temama o kojima drugi ćute, ili ih jednostavno ne interesuju, a u projektima poput SUNRISE, u okviru kojeg istražuje živote kvir žena koje su starije od sedamdeset godina, te drugih u kojima se bavi tumačenjem roda. Ona govori u ime onih koji uglavnom ne uspevaju da stignu do institucija u koje je ona uspela da kroči, te ističe da je dok je bila mlađa uglavnom izlagala u kafićima i restoranima, budući da je smatrala da će ono što stvara tako stići do više ljudi, da bi kasnije razumela značaj velikih galerija, te publike koju ranije nije smatrala ciljnom grupom.

Danas ističe da njen rad ide dublje nego pre, i da fotografije koje pravi kritikuju belog cis muškarca na načine koji do sada nisu mogli da se vide, čime se fokusira na uznemirujuće standarde roda, starosti i rase, na koje privilegovani uglavnom ne obraćaju pažnju, budući da veruju da ih se ne tiču i da su bezbedni. Nevolja je u tome što grupe koje uživaju privilegije čine većinu, što im daje moć da govore u ime svih, a ako se tome doda i privilegija klase, postaje jasno da svetom upravljaju, te u njegovom tumačenju učestvuju oni koji o životu ne znaju skoro ništa.


Galerija

Oceni 5