Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (2)
Majj 03 S

Zakletva drugu Titu: Loša omladina koja ima dobar zvuk mora biti zabrinuta za svoju budućnost

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Loš je zvuk, ali je zato omladina divna

Čast da se u „Džuboksovoj“ rubrici „Singlovi“ pojave oktobra 1979, pripala je domaćim izvođačima sa izuzetkom Judy Collins, koja ovde reprezentuje ostatak čovečanstva. 

PLAMTEĆE NEBO – Em si mala, em umeš da varaš/ Nek gitara kaže ime tvoje (Diskos)

Šansa za neutešne mlade talente, samo za Svrljig i okolinu! Jedan, dva, tri – prodato! Plamteće nebo ili Burning Sky koja će svima nama očitati lekciju iz elementarnog rock ’n’ rolla na kafanske teme – ostvarilo je svoju životnu želju. Recenzija u „Džuboksu“! Pisma oduševljenja i podrška publike! Sada ceo svet zna za nas! I kao da je važno što je ovo infantilna ploča, definitivna psihička tortura, pesma za „Veselo veče“ i sezonske poljoprivedne radove. Ko mari, važno je da smo u novinama! Ura za Plamteće nebo! Ura za najgori singl meseca!

ORION - Kad bi znali/ Srce voli dalje (Jugoton)

Specijalitet „singl restorana“, Orion sa duvačima i pečurkama, stiže na sto u crnom tanjiru, serviran u sosu od plitkih džez-harmonija i ritma kome je teško odrediti nacionalnost. Bljutav ukus samo podgrejava skandalozan snimak koji je na granici pristojne čujnosti. Orion propadaju, pa se dižu, nestaju, do oseta dopiru nekakvi zvuci koji bi trebalo da znače da je ovo tekst o ljubavi, a ono „kad bi znali“ u stvari je o nekoj gerli i to je cela priča, u tri minuta i nekoliko sekundi. Dragi amateri, vaše vreme je isteklo! Seci!

CVRČAK I MRAVI – Da se nosiš (Kupiću ti haljinu)/ Ako nečeš ti hoče druge tri (RTV Ljubljana)

Tri minuta i pedeset pet sekundi histeričnog smeha – zagarantovano i obezbeđeno! Cvrčak i mravi poručuju: DA SE NOSIŠ, DA SE NOSIŠ, K’O ŠTO TREBA DA SE NOSIŠ. Hvala! I vi takođe! Jer ovaj singl mogućno je posmatrati kao: a) ploču iz nehata i b) ploču s predumišljajem. U obe varijante ne gine im doživotna robija i potpuni zaborav... Da se nosim, da se nosiš, da se nosite? Sve lepše od lepšeg! Zar su vas tako učili u školi? P.S. Razliku između ć i č mogućno je primetiti u rečima: ČAČAK i ĆEVAPČIĆI, a ne ĆAČAK i ČEVAPČIĆI (vidi drugu stranu singla)

PARNI VALJAK  - Ulične tuče/ Stranice dnevnika (Suzy)


U ovakvoj trećeligaškoj konkurenciji u „singl ligi“, Parni valjak bez teškoća osvajaju prvo mesto i dokazuju da su trenutno u top formi i da im je LP „Gradske priče“ sa koga su uzete dve numere na pomenutom singlu – izvrstan, dobar itd. „Ulične tuče“ u nepuna dva minuta elegantno, ilustrativno i znalački umešno iskristalizuju dinamiku, energiju, pravi rock zvuk koji ulazi u uvo i tu se zadržava. Svaka stvar na svom mestu: glas, gitare, refren – i dovoljno da se uverite da su se momci iz Zagreba vratili u velikom stilu. Četiri zvezdice i diploma za kvalitet – dovoljno?

LOŠ ZVUK - Mi smo divna omladina/ Dobro veče dobri čovječe (Suzy)

Sastav čije ime verno i slikovito opisuje njihov rad, od prijatelja je čuo za „new wave“ i rešio da nas usreći pločom na kojoj je naslovna tema „Mi smo divna omladina“. To bi trebalo da bude kao neka ironija, satira, šta li – no, ni uz najveće napore nije moguće čuti o čemu se radi. Što se muzike tiiče, ovo je primer lepo organizovanog haosa u kome dominira sirov rif oko koga se vrte orgulje, bas i glas i koji nas povlače sa sobom, sve dublje i dublje, u mračne dubine ... Pustite me, molim vas!

DUŠKO LOKIN – Neka te vole, neka te ljube/ Annie (Jugoton)

Fatalistički stav pravog muškarca sadržan u izjavi „Neka te vole, neka te ljube“ dobija u značenju tek kada se okrene ploča i čuju krici očaja „Ooh Annie, Ooooohh Annie...“. Pogodili ste. To je ista ona pokvarena ženska koja je zadavala bol našim Srebrnim krilima, ona podla kreatura koja sada na engleskom istu priču priča, ona Ana koja je u međuvremenu odrasla, upoznala svet i sada zavela Duška Lokina.

Naš vrli drug se ne da: moli je, ljubi je, draži je, mazi je, moli je, voli je – shvatite – ali njeno NE, NO, NEVER, bolno odjekuje u našim srcima. Večita Ana, simbol žene 1979. godine, na omotu se smeši i nasljanja glavicu na golišavo rame mladog Apolona – pa šta je, zar je svetinja zvana brak propala, zar više niko nema poštovanja za emociju, nežnost i neku suzicu? Na žalost, tu ne pomažu ni „rokerski“ aranžman, ni anđeoski vokali, ni nov „image“. Sve je svršeno, propalo, zaveštano u prah i pepeo – pretvoreno u bol bolova, muzički abortus i ožiljak u duši...

JUDY COLLINS  - Hard Times For Lovers/ Happy End (Suzy – Elektra)

Ako vas polunaga, široko otvorenih očiju, dugokosa i drska Judy Collins ne privuče da kupite ovaj singl -  muzika to sigurno nije u stanju. Pesma koja ni po formi ni suštini ne predstavlja NIŠTA i koja ne može da uzbudi NIKOGA nije vredna pažnje, vašeg slobodnog vremena i sitniša. Numera iz serije „godine prolaze i ništa se ne dešava“ sa akcentom na rad i život Carly Simon kojoj bi „Hard Times For Lovers“ bolje i skladnije pristajala. Čak ni tehnički snimak (bolje reći: domaći otisak), veselo škriputav i praskutav ne razbija monotoniju – I’m still bored, I’m helpless. Draga Saveta, pomozite!

SREBRNA KRILA  - Zakuni se ljubavi/ Bilo mi je teško, bilo mi je žao (Jugoton)

Dragi Vlado,
Već je devet, odoh sada ja u krevet.
Mama je legla i odavno spava,
niko neće znati šta se zbiva s nama.
Pišem tebi ovo pismo
jer intimni bili nismo.
Rek’o si mi „mani laži
već od reči ovo kaži“:
„Zakuni se, ljubavi
na ramenu mom,
i prošlost zaboravi
u trenutku tom.“
„Duge jeseni nek’ prolaze kraj nas
ja u tebi moram naći spas.“
Dragi Vlado,
moja nado!
Odmah sutra kupi Miraž,
garantovan zlatan tiraž!

* Objavljeno u „Džuboksu“ broj 74, 26. oktobra 1979. godine

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5