Borba protiv nerazumevanja
Simmo 01 S

Photo: IMDb

"Love, Simon" kao TV serija

Serijska adaptacija filma „Love, Simon“ stiže na novu Disney streaming platformu, kao nastavak tinejdžerske romantične komedije iz 2018. godine.

Radnja filma zasnovana je na romanu „Simon vs. the Homo Sapiens Agenda“ Becky Albertalli, dok će serija pratiti nastavak „Leah on the Offbeat“ koji se fokusira na Leah, Simonovi najbolju prijateljicu, a na putu samoprihvatanja, sticanja samopouzdanja i ispravne slike o sopstvenom telu. Tako će pripadnici mlađih generacija dobiti nove junake, koji će, pretpostavlja se, povećati vidljivost ranjivih grupa, i na svetlost dana izneti probleme o kojima se retko, ili uopšte ne govori.

Iako je „Love, Simon“ došao u formatu koji je identičan tinejdžerskim ljubavnim sapunicama koje pripadnike većinske populacije prikazuju već nekoliko decenija, njegov značaj je u tome što je na velika platna i male ekrane doneo junaka koji izgleda poput svih ostalih mladih građana – živi životom srednje klase, nema problema u školi, roditelji ga ne ignorišu, te se dobro odnose i jedno prema drugom. Život mu komplikuje samo spoznaja homoseksualnog identiteta, koji čini i osnovu zapleta filma, te ističe da je različitost komplikovana i u najpovoljnijim uslovima, a najvećim delom zbog auto i internalizovane, ali i homofobije uopšte.

Na značaj filma ukazuje i to što se veliki broj tinejdžera slobodnije autovao svojim porodicama, a nakon posete bioskopu ili Pirate Bay-u, pa je i Nick Robinson, koji igra Simona, otkrio da se i njegov brat autovao tokom snimanja filma. Glumac je tokom jednog intervjua rekao kako veruje da se njegov brat dugo nosio sa tim problemom, i ističe da mu je rad na filmu omogućio da otvorenije sa njim razgovara. Tako je snaga filma u tome što podstiče razgovore, budući da prikazuje identitete o kojima se još uvek najradije ćuti, pa je mladim kvir ljudima teško da dođu do uzora i likova sa kojima mogu da se identifikuju, zbog čega neretko veruju da su jedini i nevidljivi.

Uprkos buci koja vlada u javnom ponašanju, nevidljivost je za drugačije još uvek veliki problem, a najviše zbog toga što se teme koje su u vezi sa njihovim identitetima obrađuju na senzacionalistički način, u maniru „nećete verovati“, te takve teme mnogim medijima služe samo da prikažu svoju tolerantnost, koja je često površna.

Mnogi su tinejdžeri, nakon što su odgledali film sa roditeljima, na društvenim mrežama podelili poruke poput „večeras su me roditelji prihvatili više nego ikada pre“, pa je „Love, Simon“ postao dragocena alatka u borbi protiv nerazumevanja, i dobro sredstvo za ublažavanje straha.

 

Oceni 5