Romantična komedija sa pevanjem i igranjem: „Crazy Ex-Girlfriend“
Crazyex 07 B

Photo: wallpapersdsc.net

Luda bivša u potrazi za srećom

„Crazy Ex-Girlfriend“ je serija koja se poigrava žanrom romantične komedije, njenim opštim mestima i klišeima, i to gotovo na svim nivoima, počev od likova. Glavna junakinja, Rebeka Banč (Rebecca Bunch), koju igra Rejčel Blum, nije divna, slatka, lepa-a-nesvesna-svoje-lepote. Povrh svega, nije ni najmanje psihički uravnotežena i upravo je njena nestabilnost izvor komičnih situacija i još veće nestabilnosti.

Ni ostali likovi se ne uklapaju u zadate kalupe, osim onda kada treba da ih razbiju i preoblikuju. Najpre postavljeni u klišetirane situacije, oni se razvijaju i stalno izazivaju očekivanja gledalaca, da bi na kraju došlo do potpuno nesvakidašnjeg raspleta. Uz to, seriju odlikuje raznolikost rasnih, konfesionalnih, seksualnih, polnih, telesnih i mentalnih profila, čija se različitost uvažava i slavi na najlepši mogući način. Stoga je i pojava belog, plavookog, korporativno orijentisanog strejt muškarca jedna od najčudnijih.

„Crazy Ex-Girlfriend“ ne bi bila to što jeste da nije muzike koja pocrtava bitne momente i prati fabulu, naročito onu u Rebekinoj glavi. Muzičke numere uglavnom parodiraju aktuelne fenomene i audiovizuelne produkte pop kulture, kako estetski tako i tematski, a mnoge od njih su prava mala remek-dela mjuzikla.

Mnogi će na pomen mjuzikla verovatno otpisati seriju, ali joj uprkos tome (ili baš zbog toga) treba dati šansu.

Za početak je dovoljno reći da uspešna pravnica Rebeka, mučena teškom depresijom i nasleđem disfunkcionalne porodice, na ulicama Njujorka sreće svoju prvu srednjoškolsku simpatiju, Džoša, nasmejanog i okupanog suncem. Veseli Džoš, naime, živi u Kaliforniji, u gradiću Zapadna Kovina, bezbrižnom malom mestu, samo dva sata udaljenom od plaže. Upravo tamo Rebeka vidi svoju sreću, naravno, isključivo uz Džoša, kojeg kreće kreativno da proganja.

Seriju su otpisivale i mnoge američke televizijske mreže, sve dok je nije uzela mala TV kuća The CW. Luda bivša polako je prirastala za srce publici (i Džošu), da bi na kraju druge sezone, čija je poslednja epizoda emitovana početkom februara, postala i zvanično jedna od najzanimljivijih TV komedija, miljenica i publike i kritike.

Za one koje interesuju nagrade i priznanja, dovoljno je reći da je Rejčel Blum osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji i mjuziklu, kao i nagradu Critics’ Choice, dok je serija nagrađena Emmyjem za najbolju koreografiju, za čak tri pesme.

„Crazy Ex-Girlfriend“ predstavlja pravo osveženje u moru stereotipnih komedija – kreativna je, nekonvencionalna, drugačija, ironična, a „sa srcem“. Dovoljno za maratonsko gledanje i beg u Zapadnu Kovinu.

〚Autorke: Rachel Bloom, Ailine Brosh McKenna; glavne uloge: Rachel Bloom, Vincent Rodriguez III, Donna Lynne Champlin, Vella Lovell, Gabrielle Ruiz, Pete Gardner, Santino Fontana〛

 

Oceni 4.6