Sto godina strave i užasa (12)
M1

Photo: IMDb

M (1931): Fritz Lang kao horor majstor

M (na nemačkom M – Eine Stadt sucht einen Mörder) je crno-bela triler drama iz 1931. koju je režirao Fritz Lang prema scenariju koji je napisao sa suprugom Theom von Harbou. U pitanju je Langov prvi zvučni film.

Film M – Potraga za ubicom film je najpoznatijeg političkog emigranta iz nemačke škole ekspresionizma - umetnika koji je odbio funkciju direktora nemačkog filmskog studija UFA koju mu je ponudio Gebels, da bi potom napustio Nemačku - nesporno je remek delo sedme umetnosti. Snimljeno u vreme zalaska Vajmarske republike, ne samo da prometejski osvaja nove teritorije filma kao medija, već otkriva i samu prirodu čoveka u obolelom društvu. Kroz priču o serijskom ubici Hansu Beckertu (igra ga sjajni Peter Lorre), reditelj nas uvodi u svet zločina i kazne, svet u kojem svi učestvujemo u okviru sopstvenih ograničenja. Ubici psihopati u filmu Fric Lang suprotstavlja grad sa svim društvenim slojevima uključujući kriminalnu organizaciju spremnu da stane na put monstruoznim zločinima.

Iako u svoje vreme film nije naišao na oduševljenje publike i kritike, godine koje su sledile su mu donele slavu ističući večnu aktuelnost teme prava i pravde. U kontekstu modernog društva M otvara pitanje koliko smo kao pojedinci, ili zajednica, zaista nevini u zločinima koji nas već decenijama okružuju.

Iako nije bilo mnogo drugih horor filmova, trebalo bi spomenuti Frankenstein, Dracula, Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Svengali.

Oceni 5