Knjiga o čuvenoj seriji: Prelistavanje televizije

Mad Men ekipa na promociji knjige: Matthew Weiner, Jessica Pare, Kiernan Shipka, Jon Hamm i January Jones

Photo: www.taschen.com

Mad Men, ljubavno pismo fanovima

Nakon gotovo dve godine od emitovanja poslednje epizode, idejni tvorac i autor serije Mad Men, Matthew Weiner, u saradnji sa izdavačkom kućom Taschen i njenim vlasnikom Benediktom Taschenom, objavio je knjigu o legendarnoj seriji.

Dok neki mediji knjigu opisuju kao „ljubavno pismo fanovima“, drugi su malo konkretniji te je nazivaju „Mad Men porn“. Svakako, i jedni i drugi su u pravu.

Knjiga dolazi u dva toma – dok prvi prati istoriju svih sedam sezona, uz ekskluzivne fotografije, sažetke scenarija i najinteresantnije dijaloge, drugi se fokusira na dešavanja „iza scene“, na setu, među glumcima, producentima, scenaristima, dizajnerima, dajući nam uvid u onaj svet iza kamere, predstavljajući ekipu koja je Weinerovu zamisao u svakom segmentu uspešno prenela na televizijske ekrane.

Izdavač i glumica koja je otelotvorila Joan Hariis: Benedikt Taschen i Christina Hendricks

Budući da je Mad Men poznata i po tome što se detaljima posvećivala posebna pažnja, izuzetno je zanimljivo zaviriti u knjigu i otkriti kako je tekao proces snimanja i priprema. Jedna od interesantnijih „uspomena“ svakako je spisak (verovatno nastao među scenaristima) podzapleta, sudbina likova i priča koje je trebalo da budu rešene do kraja poslednje sezone. Videćemo da je mnogo toga ostalo otvoreno i da bi možda tek novih sedam sezona predstavljalo satisfakciju za fanove. Ovako, uz bogato opremljenu knjigu, dobijamo nostalgičan uvid u ono što je bilo i što je moglo biti.

U međuvremenu, kuća Taschen izdala je i ograničenu seriju od 500 knjiga, sa Weinerovim potpisom i originalnim scenarijima za sve epizode, kao i promotivnim posterom za šestu sezonu autora Briana Sandersa, takođe potpisanim. Takvo „limited edition“ zadovoljstvo košta 650 funti, dok je prvobitno dvotomno izdanje samo 135 funti.

Mad Men porn: Za sladokusce

Promocija knjige, održana krajem februara u Los Anđelesu, okupila je i glavne glumce. Knjige su tada potpisivali Jon Hamm (Don Draper), January Jones (Betty Draper Francis), Kiernan Shipka (Sally Draper), Christina Hendricks (Joan Harris), Jessica Pare (Megan Draper)...

„Knjigu je napravio Benedikt Taschen, Josh Baker ju je dizajnirao, a on zna Mad Men bolje nego ja sam. Oni su odlučili šta je to što predstavlja seriju. Ja sam imao pravo da nešto prihvatim ili odbijem, ali uglavnom mi se sve dopalo. Dopustio sam im da rade ono što žele“, rekao je Matthew Weiner za magazin Vulture.

Najbolje stvari u životu su besplatne, osim ove knjige: Promocija u Los Anđelesu

Na pitanje da li postoji nešto što nije uspeo da kaže o seriji, odgovara: „Iskreno, uprkos svim pričama o tome, sve što sam želeo da kažem, rekao sam u seriji. Meni je interesantno da to vidim ovako pročišćeno u knjizi i biće interesantno ljudima koje zanima kreativni proces. I stvarno volim što možete da vidite i zavirite u živote stotina ljudi koji su radili na seriji. Tako da imate jedan tom koji vam pruža nešto drugačije iskustvo nego sama serija. Na neki način je usporeno, fetišizirano. Možete da ne znate ništa o seriji, a da uživate dok prelistavate knjigu, samo zbog njene estetike. A tu je i drugi tom, koji je nešto sasvim jedinstveno. Šta drugo da vam kažem osim da su tamo moje beleške još iz 1992, beleške o tome kako imam ideju o seriji, kako mi posao jako loše ide, kako ne želim da razočaram svoju suprugu i, takođe, čitava priča o nastanku serije.“

The Moon belong to everyone, the best things in life are free, peva Bert Cooper u jednoj od poznatih scena. Istina, sve najbolje jeste besplatno, osim ove knjige.

Potpisana knjiga, poster i scenariji: Luksuzno izdanje, limited edition

Oceni 5