Fašizam u srcu Europe
Famill 01 S

Photo: The Conversation

Mađarska knjižara kažnjena zbog knjige o lezbijskoj obitelji

Tako France Presse javlja kako je jedna mađarska knjižara novčano kažnjena zbog dječje knjige koja govori o lezbijskoj obitelji, a nije bila označena kao ona koja "ne predstavlja normalnu obitelj".

"Knjiga priča Lawrencea Schimela i Eline Brasline morala bi imati posebnu oznaku da ne predstavlja normalnu obitelj", rekao je šef vladina ureda za okrug Pešta Richard Tarnai.

Djelo "Rano jednog jutra" ("Early One Morning") govori o LGBT obitelji i objavila ga je nevladina organizacija Zaklada za dugine obitelji. Knjižara je prekršila zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, prema jednom dužnosniku, i ona mora platiti globu od 250.000 forinti (oko 5200 kuna).

Trolanje ili...?

"Tu knjigu su stavili među druge bajke i tako prekršili zakon. Prezentacija knjige nije ukazala na to da priča sadrži obrasce ponašanja koji se razlikuju od tradicionalnih rodnih uloga", naveo je Tarnai. Izdavač knjige izjavio je da svaka obitelj zaslužuje imati bajku koja se na nju odnosi.

U četvrtak je u Mađarskoj stupio na snagu zakon koji zabranjuje "promicanje" homoseksualnosti među maloljetnicima, a tamošnja LGBT zajednica strahuje od onoga što bi mogao donijeti. Iako, neki analitičari smatraju da Orban na taj način želi učvrstiti svoju biračku bazu pred izbore iduće godine, za koje se očekuje da će biti tijesni, te da odgovara na zahtjeve krajnje desne stranke Naša domovina da se ograniči prava LGBTQ zajednice.

“Nije vjerojatno da će taj zakon zaista biti zakonito proveden, više je riječ o trolanju ili predstavi da se izazove sukob i polarizira društvo”, smatra Bulcsu Hunyadi, analitičar think tanka Political Capital.

Orban tijekom cijelog svojeg mandata “traži neprijatelje koje bi predstavio biračima, od EU-a i organizacija civilnog društva do migranata, tražitelja azila i Georgea Sorosa”, dodao je.

Ovaj zakon nije izolirani incident

Ali da situacija nije bezazlena pokazuje i činjenica da je EU parlament u četvrtak s 459 glasova za, 147 protiv i 58 suzdržanih usvojio rezoluciju u kojoj se navodi kako da mađarski zakon očito krši ključna načela koja su sadržana u Povelji EU-a o temeljnim pravima, te Ugovorima i zakonodavstvu EU-a o unutarnjem tržištu.

Parlament naglašava da ovaj zakon nije izolirani incident, nego da "predstavlja još jedan namjerni i unaprijed pripremljeni primjer postupnog ukidanja temeljnih prava u Mađarskoj" u kojoj su LGBTIQ fobija i dezinformacijske kampanje sponzorirane od strane države postali alati za političku cenzuru.

Ta kršenja ljudskih prava dio su šireg političkog programa za rušenje demokracije i vladavine prava, uključujući slobodu medija, te bi se trebala smatrati sustavnim kršenjem vrijednosti EU-a.

Nedavni primjeri tog problema uključuju izmjenu mađarskog Ustava kako bi se utvrdilo da je "majka žena, a otac muškarac" te de facto zabranu pravnog priznavanja identiteta transrodnih i interseksualnih osoba.

"Dobar glas" iz Hrvatske daleko se čuo

Zanimljivo je da su u tom kontekstu europarlamentarci spomenuli i Hrvatsku, točnije, "najavljeni prijedlog konzervativne stranke Most o uvrštavanju 'zabrane izloženosti djece LGBT propagandi' u zakone o kojima se raspravlja u Hrvatskom saboru te napade na pripadnike LGBTI zajednice 3. srpnja 2021. na dan Povorke ponosa u Zagrebu“.

Predsjednik i potpredsjednik Mosta 4. srpnja najavili su tužbe protiv LGBTI organizacija koje su optužile tu stranku za širenje netolerancije i homofobije te poticanje podjele i mržnje, navodi se u rezoluciji.

Zastupnici pozivaju Komisiju da pokrene ubrzani postupak zbog povrede prava i da se koristi svim instrumentima na Sudu Europske unije (CJEU), kao što su privremene mjere i sankcije zbog nepoštivanja pravila, ako je to potrebno. Pozivaju i države članice da u slučaju nedjelovanja Komisije pokrenu postupak pred Sudom te da Europskom sudu za ljudska prava podnesu međudržavnu prijavu u pogledu aspekata koji nisu obuhvaćeni pravom EU-a.

I predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je upravo u posjetu Zagrebu, upozorila je Mađarsku da mora ukinuti zakon koji zabranjuje školama da koriste materijale za koje se smatra da promiču homoseksualnost ili će se "suočiti s punom snagom zakona EU".

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5