Mračni dan za ljudska prava
Famil 05 S

Photo: John Hughes Canon

Mađarska: Nastavak homofobične kampanje

Istina je da su mnoge zemlje daleko od usvajanja zakona koji bi istopolnim parovima doneli jednakost i isti tretman kada je "normalan" život u pitanju (čitaj Srbija), te da se u nekim državama zbog homoseksualnosti gine (na primer u Čečeniji), pa mnogi porodičnu jednakost vide kao privilegiju, te specijalan tretman za pripadnike LGBTIQ+ populacije, iako se radi o stvarima koje su heteroseksualnoj većini dostupne od rođenja. Mađarska se pre nekog vremena pridružila listi vrlo homofobičnih zemalja, a poslednja mera kojom se istopolnim parovima zabranjuje usvajanje samo je još jedan korak na putu u mrak.

Mađarski parlament je 15. decembra dao zeleno svetlo za izmenu Ustava kojom se porodica definiše kao „biološki odnos u kojem je majka žena, a otac muškarac“. U ovoj zemlji već postoje porodice u kojima se roditelji ne uklapaju u patrijarhalne obrasce (kao uostalom i u svim zemljama, pa i u Srbiji), te je nova mera napad na njih, budući da bi sledeći korak mogao da bude oduzimanje dece.

David Vig, direktor Amnesty Hungary ogranka, je istakao da je ovo „mračno doba za ljudska prava u Mađarskoj, a posebno za LGBTIQ+ zajednicu u ovoj zemlji“. U poslednje vreme su donete brojne mere koje diskriminišu, a homofobični i transfobični zakoni cvetaju u doba pandemije, budući da je pažnja javnosti usmerena na virus.

Pažnju sa bolesti skreću jedino skandali, pa nam ostaje da se nadamo nekom boljem svetu u kojem će se građani više interesovati za ljudska i manjinska prava nego za skandale i „gej orgije“.

Oceni 5