Danski glumac gost 28. SFF-a
Mads Mikkelsen

Photo: KENNETH WILLARDT

Mads Mikkelsen dolazi u Sarajevo

Mikkelsenu će prije projekcije filma Lov biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu održanom 2020. godine, kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, nije mogao prisustvovati.

Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac porijeklom iz Kopenhagena, svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji. Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami Diler iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku Krv na mojim rukama: Diler 2. Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. Mikkelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu Casino Royale. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 miliona dolara, čime je preuzeo titulu James Bond filma sa najvećom zaradom. Iste godine Mikkelsen je odigrao glavnu ulogu u za Oscara nominovanom filmu Poslije vjenčanja u režiji dobitnice Oscara za režiju Susanne Bier. Godine 2009. je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu Uspon Valhalle. Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Godine 2010. je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi Sudar titana. Film je režirao Louis Leterrier, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers.

Mikkelsen u filmu 'Another Round'

Mikkelsen je 2011. odigrao ulogu Rocheforta u 3D adaptaciji Tri mušketira u režiji Paula W.S. Andersona. U filmu Kraljevska afera je igrao ulogu Johanna Friedricha Struenseea, njemačkog ljekara koji je stekao povjerenje duševno oboljelog kralja Christiana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu s njegovom suprugom, kraljicom Caroline Mathilde. Ovaj historijski film koji je napisao i režirao Nikolaj Arcel je premijerno prikazan u takmičarskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine. Na Filmskom festivalu u Cannesu 2012. Mikkelsen je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu Lov Thomasa Vinterberga. U tom filmu Mikkelsen igra odgajatelja u vrtiću u malom danskom selu, kojeg lažno optuže za zlostavljanje djece. Nakon premijere u Cannesu film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Tellurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Mikkelsen je nastupio i u filmu Neizbježna smrt Charlieja Countrymana u ulozi Nigela, nasilnog kriminalnog bossa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u januaru 2013. na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u sklopu takmičarskog programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2013. godine. 

Oceni 5