Uzajamno poštovanje
Mads Mikkelsen Sarajevo '22.

Photo: Promo/SFF

Madsu Mikkelsenu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Nakon uručenja nagrade, publika je imala priliku pogledati film Lov reditelja Thomasa Vinterberga, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu.

Mikkelsen je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu, održanom 2020. godne, kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, nije mogao prisustvovati.

"Za SFF znam otkad sam ušao u glumačku profesiju. Iznimna mi je čast što sam dobitnik Počasnog Srca Sarajeva. Moj posao je da stanem pred kameru i lažem. Ja sam profesionalni lažljivac. Prestanem lagati kad se snimanja završe i odem kući. SFF je nastao tokom jednog od najtežih perioda u vašoj historiji. Opasnost je vrebala posvuda, a ljudi su se trudili da uprkos svemu festival održe u životu. Oni su pravi heroji. Ponovo ističem da se osjećam počastvovano zbog ove nagrade", izjavio je Mikkelsen za portal Klix.ba.

Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji. Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami Diler iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku Krv na mojim rukama: Diler 2. Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Posebno je poznat po ulozi u seriji Hannibal (2013-2015) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa. Za svoj rad je dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine.

Jedan od poslednjih filmova po kojima ga publika pamti jeste Još jedna runda Thomasa Vinterberga, dobitnik Oskara za najbolji međunarodni igrani film 2021.

Oceni 5