TV serija „A Very British Scandal“ (2021)
A Very British Scandal 1

Photo: BBC / Blueprint

Mala od skandala

Ako se date u potragu za ovom serijom, neka vas ne zbuni činjenica da je mnogi označavaju kao drugu sezonu antologijske serije A Very English Scandal, dok je neki posmatraju zasebno. Zajednički su im, naravno, skandali, kao i to da se priče temelje na stvarnim događajima.

A Very British Scandal prati život vojvotkinje i vojvode od Argylla – Margaret i Iana. Dok on ima aristokratsku titulu, ona ima sve ostalo – novac, bogat društveni život, lepotu i harizmu, ali i večitu, neutaživu potrebu za ljubavlju i pažnjom. Kao takva bila je idealan plen za narcisoidnog i koristoljubivog Iana, psihički i finansijski devastiranog, čoveka koji ne oseća ništa i ne voli nikoga, pa ni rođenu decu, ali vrlo dobro zna kako da ih iskoristi kada su mu potrebni. Vešto osvaja i žene koje su mu neophodne za ostvarenje nekog cilja, najpre im pružajući sve što im nedostaje i fingirajući idealni odnos, sve dok se žrtva ne pokori. No, Margaret se pokazala kao voćka čudnovata. Nije se lako dala poraziti i uništiti, uprkos tome što je u braku sa takvim čovekom jedino ona imala šta da izgubi. S druge strane, ono što je dobila jeste plemićka titula, no čini se i da je nju preskupo platila.

Iako je u braku trpela psihičko i fizičko nasilje, ipak je Margaret ta koja je ostala upamćena kao preljubnica, prevarantkinja i žena lakog morala. Naravno, nije ona bez greha, ali uzmemo li u obzir kako ju je Ian iskoristio i na koji način se pravno i finansijski osigurao, onda njeni očajnički pokušaji podmetanja deluju u najmanju ruku smešno i detinjasto. Kao i uvek, koren svih (njenih) problema leži upravo u detinjstvu, pa ne čudi što su joj i postupci takvi.

U glavnoj ulozi našla se Claire Foy, maestralno spojivši u harmoničan sklop sve protivrečnosti vojvotkinje Margaret, izazivajući istovremeno i empatiju i osudu. U stopu je prati Paul Bettany kao Ian, čije facijalne ekspresije i promene koje idu od demona do anđela, pa natrag; od neumoljivog sadiste, preko pokajnika do hladnokrvnog sociopate i istovremeno uzornog miljenika javnosti.

Razvod Margaret i Iana početkom šezdesetih godina izazvao je neverovatnu medijsku pažnju, kada je tabloidni način izveštavanja dobio svoj zamah, da bi potom postao ono što danas svakodnevno gledamo i živimo. Margaret je, kako se i na kraju serije navodi, bila prva javno osramoćena žena u Velikoj Britaniji, a nakon nje na stub srama su dospele mnoge, što se ni do dan danas nije zaustavilo. Štaviše, samo je donekle promenilo oblik i preselilo se u sve segmente društva.

Bio je to, dakle, prvi veliki javni slutshaming, sa sve paparacima, uhođenjima, iznudama, izdajama, sudskim predstavama i poniženjima. Ipak, Margaret je odbila da je se posramljivanjem natera na poslušnost i tvrdoglavo je prisvojila ulogu male od skandala kako bi nastavila da živi onako kako želi, a to je uvek trn u oku – i aristokratije i malograđana. Margaret su videli upravo tako – kao malu buržujku koja ruši reputaciju visokog društva svojim skorojevićkim manirima, radeći isto što i aristokrate, samo javno i bez imalo srama. Bilo je i vreme da joj se britanska javnost oduži.

Oceni 5