Nije Ariel, nego Hans
Srns 01 S

Photo: IMDb

"Mala sirena" i priča o nesrećnoj gej ljubavi

Filmska adaptacija priče o Maloj sireni uzdrmala je internet, a posebno nakon što je do publike došla informacija da će glavnu junakinju zaigrati Halle Bailey. Vojska dušebrižnika, te neopreznih kritičara, ustala je „u odbranu“ sirene, tvrdeći da ne može da je igra tamnoputa glumica, te u prilog svom rasizmu iskoristili podatak da se radi o danskoj bajci, što znači da je Ariel bila Evropljanka, pa samim tim i bela.

Primena takve logike u filmskom kontekstu, te bilo kom drugom, potpuno je neprimerena, malo je reći idiotska, a posebno ako se u obzir uzme podatak da bajka vuče poreklo iz jedne sasvim drugačije priče o zabranjenoj ljubavi. U toj priči Ariel bi trebalo da bude Aron, ili Adonis, možda Andre.

Originalnu bajku napisao je danski autor Hans Christian Anderson 1837. godine, i to kao ljubavno pismo muškarcu koji se zvao Edvard Collin. Anderson, za kojeg se veruje da je bio biseksualan, pronašao je nešto u Collinu, te se u njemu probudila ljubav mnogo većih razmera nego što je mogao da podnese. „Žudim za tobom kao za kalabrijskom kurvom…ono što prema tebi osećam isto je što i žena oseća prema nekom muškarcu,“ napisao je Anderson Collinu. „Ženstvenost moje prirode i naše prijateljstvo moraju ostati obavijeni velom tajne.“

Collin nije osećao isto, pa je kasnije u svojim memoarima napisao kako nije mogao da odgovori na tu ljubav, zbog čega je Anderson veoma patio. Kada se Collin oženio Anderson je napisao Malu sirenu, koja njega samog, tvrde istoričari, opisuje kao „seksualnog autsajdera koji je i sam izgubio svog princa.“ U originalnoj priči princ se na kraju ženi novom ženom, ostavljajući sirenu koja se od tuge pretvara u morsku penu. Priča se promenila 1989. godine kada je Disney napravio animirani film istog naslova, te sirena tu uspeva da se izbori protiv nove ljubavnice, za koju se ispostavi da je morska veštica, i da se na kraju uda za princa.

Oni koji ne žele da zaborave originalnu verziju priče, te neuzvraćenu ljubav iz koje je nastala, proglasili su pesmu "Part of Your World", koja je deo filma i koju je takođe napisao gej muškarac, zvaničnom gej himnom.

Oceni 5