TV serija "Cheat" (2019)
Cheat2

Photo: IMDb

Male gadosti svaki dan

Kako živimo u doba opšte glamurizacije sociopatije i psihopatije, na tragu izuzetno popularnih serija poput „Killing Eve“ ili „You“, te nešto manje poznate, ali svakako vredne gledanja - „The Replacement“ – nedavno se pojavila još jedna serija sa sociopatom u centru pažnje – „Cheat“. Reč je o britanskoj mini seriji u produkciji televizije ITV koja prati uzbudljivu dinamiku odnosa između profesorke i studentkinje.

Sve počinje tako što profesorka Leah Dale posumnja da je seminarski rad do tada prosečne i ni po čemu izuzetne studentkinje Rose – plagijat. Nesposobna da odbrani i obrazloži teze koje se pojavljuju u radu, ili da ih bar prepozna, a uz to i povređena zato što je otkrivena, Rose pokreće čitavu seriju smicalica i osveta profesorki koja se usudila da nešto primeti.

S obzirom na to da živimo i u doba opšte normalizacije plagiranja na svim nivoima, prevari studentkinje niko osim dotične profesorke ne daje na značaju, uprkos tome što je radnja smeštena u Kembridž. Štaviše, Leah se kolegama čini rigidna i zadrta. Svi smatraju da bi mogla sa popusti sa „slučajem Rose“, uostalom, Rosein tata je jedan od donatora univerziteta!

Imajući u vidu neku vrstu legalizovane korupcije, privilegije koje uživaju bogati, te profesorsku i svaku drugu nezainteresovanost, Leah sa svojim insistiranjem na poštovanju pravila i minimuma pristojnosti i moralnih načela postaje ta koja je – očekivano - čudna, neurotična, paranoična. Ne nailazi na podršku kolega, muža, porodice čak i kad primeti da Rose prelazi sve granice u svojim igricama. U nekoliko će navrata tako Leah ispasti isfrustrirana profesorka koja bez razloga mrzi sirotu malu Rose.

Situacija će se uveliko promeniti u drugoj polovini serije, kada otkrivamo da uzrok svih ludačkih postupaka Rose počiva u njenom detinjstvu i dubokoj traumi koja ju je obeležila. Ispostavlja se da za sve njene frustracije, nesposobnost empatije, opsesiju i gotovo neizlečivu ovisnost o spletkarenju postoje krivci i da je njena sociopatija samo logična posledica načina na koji je odrastala.

Fokus se tako pomera sa prevare u seminarskom radu na višestruke, višegodišnje prevare i obmane koje postaju način života, jedini način funkcionisanja čoveka i porodice, tik iza fine, smirene i umivene fasade. Upravo je tako oslikano i okruženje u ovoj seriji – fino, smireno, umiveno. U takvom kraju žive intelektualci koji su predmet ove serije, takvi su studentski domovi, fakulteti… Privatni i duboko skrivani lični pakao likova u direktnom je kontrastu sa impresivnim kadrovima Kembridža.

Iza zidina i fasada odvijaju se male ljudske gadosti, žive isprazni životi, zaliva profesorska sujeta najjeftinijim laskanjem… I u tako oslikanim događajima i likovima zapravo je najveća vrednost ove serije. Kada te sitne, trule, a tako ljudske i svakodnevne priče ustupe mesta onoj mnogo većoj, težoj i stoga manje verovatnoj glavoj priči, serija unekoliko gubi na verodostojnosti i kvalitetu. Možda bi bilo bolje da smo ostali na plagijatu i ponašanju Rose koje je samo sebi uzrok i svrha. Jer, uzroke ponašanja sociopata koje inače poznajemo najčešće i ne možemo dokučiti, niti razumeti.

Uprkos manama i spisku lepih želja, ovo je serija koja zahvaljujući zadovoljavajućim dozama misterije, uzbuđenja i stalnih preokreta drži gledaoca zainteresovanim i angažovanim. Uz fantastičnu glumu protagonistkinja i razvoj priče koji se ne može ni u najluđim snovima predvideti, „Cheat“ predstavlja kvalitetnu zabavu za praznično popodne, ili više njih. Da prafraziramo popularnu reklamu - male gadosti svaki dan.

 

Oceni 5