Filmovi "God’s Own Country" i "Call Me by Your Name"
Gods 01 S

Photo: IMDb

„Male“ ljubavne priče i velike filmske senzacije

Luca Guadagnino i “Call Me by Your Name”, te Francis Lee i “God’s Own Country” – dva filma koja su se pojavila 2017. godine na Sundance filmskom festivalu, i tu godinu završili među filmovima sa najboljim ocenama. I jedan i drugi nude lepe ljubavne priče u evropskim provincijama, te odlične glavne glumce (Timothée Chalamet i Josh O’Connor), ali su Elio i Oliver ipak sakupili više simpatije nego Johnny i Gheorghe.

Mnogo je onih koji za “God’s Own Country” nisu ni čuli, što je donekle razumljivo, budući da je u pitanju debitantski film britanskog reditelja Francisa Lea. Film ipak stoji kao potpuno ravnopravan u odnosu na “Call Me by Your Name”, a u pitanju su jednako uzbudljive kvir romanse u ambijentima koji gledaoca ne ostavljaju ravnodušnim – Guadagnino bira suncem okupano sanjivo leto, pa su njegovi junaci obično polugoli, dok Lee ide u nešto tvrđe okruženje – hladno, sivo i blatnjavo.

Uprkos sličnostima i podjednakom kvalitetu, “Call Me by Your Name” je na blagajnama širom sveta zaradio preko 18 miliona dolara, dok je “God’s Own Country” ostao na 335 hiljada. To ukazuje na problem pričanja kvir priča, jer izgleda da publika još uvek nije spremna da gleda drugačije od sebe. Najveći gej filmovi od početka XXI veka su “Call Me by Your Name,” “Carol” (18 miliona dolara), i “Brokeback Mountain” (83 miliona dolara), a uspeli su zahvaljujući već slavnim glumcima, ali i zbog toga što su se uzdržavali kada su u pitanju scene seksa i istopolne golotinje. Tako je centralna scena seksualnog čina u filmu “Call Me by Your Name” poznata po tome što je kamera od nje pobegla,  “Carol” nudi tek delikatne scene delova tela, a “Brokeback Mountain” svoje glumce ne svlači, već sve obavljaju pod punom kaubojskom opremom.

Tako se ni jedan od navedenih filmova prema seksualnosti i seksu nije poneo kao “God’s Own Country,” koji (oh, bože!) svoje glumce svlači do kraja. To ne znači da su scene detaljne kao u nekim drugim kvir filmovima (na primer “Blue Is the Warmest Color“), ali ih Lee postavlja u takav položaj da izgledaju sirovo i stvarno, pa Johnny i Gheorghe ljubav vode nakon rvanja u blatu. Scena ostaje pred nama do kraja, kamera miruje, što je dovelo do toga da se film klasifikuje kao provokativan i nepodoban za većinsku publiku.

“God’s Own Country” zaslužuje sve što i njegovi popularni rođaci, ali je stradao zbog seksa, ali i nepoznatih glumaca, jer bi publika sigurno pohrlila u bioskope da se u blatu našao neko poput Brad Pitta, ili, zašto da ne, Timothée Chalameta.

Izvor: Indie Wire

Oceni 5