Uspomene na sivomaslinaste recepte: DRNČ protiv pasulja

Male tajne velike JNA kuhinje

bosanski lonac
Kad je pre nekoliko godina otvoren web-sajt JNA-kuvar, mnogi su bili oduševljeni: sve je bilo tu, količine, sastojci, način pripreme, no ono čega nije bilo jeste onaj osjećaj koji mladac istrgnut od doma i mamine spize ima dok čeka u redu s 200-tinjak sličnih sebi moleći da porcije graha potraju dok i na njega ne dođe red. Zapravo, vojnički je grah jedino jelo koje se pamti, a dan je u pravilu bio dobar ako je na meniju bio grah

Natrag na tekst

Komentari

Ja sam u taj

spoj zatvora i ludnice otišao sa 80Kg, i posle 3 meseca sam imao 60Kg. Toliko sam gladan bio jednom prilikom da sam pojeo sardinu i popio zejtin. Onako, bez išta. Samo konzerva sardine i ja. Nikad slađi zejtin. Prilažem recept za vojnički slatkiš: - mala šoljica vode - sto vise kašika šećera - hleb (na parče, bajat) Što više šećera razmutiti u vodi dok se ne dobije prezasićeni gusti rastvor. Parče (bajatog, jer ni nema nekog drugog) hleba ispeći na ugrejanoj plotni rešoa. Preliti ispečeni hleb zasićenim rastvorom sećera. Jesti odmah, dok ima. Rešio mi misteriju bajatog hleba jedan zastavnik. Kada sam ga upitao gde nestaje sveži hleb, jer svako jutro vidim pekarski kamion sa svežim hlebom, rekao mi je: - Pa vojnik može da pojede veknu svežeg hleba za jedan obrok, a bajtog parče - dva. Štednja sine.
i99.J 16.01.2018, 10:44:02

Bas da isprobam recepte

Na prvi pogled "Grah Franje Tudjmana" (tekst imate ovde na XXZ) je bolji. Paradajz dodaje ukus samo kad se pasulj kuva bez mesa i to ziv, seckan na kockice da se kuva sa pasuljem, a i to samo kad je "visok" datum. Crveni luk, e to vec moze. Meso i paradajz u pasulju - kao hleb i bostan, neko i to jede, ali mene ne bi natrali na taj blud.
gabrijela.j 18.01.2018, 23:49:42

da se ne zajebavamo

mnogi su u JNA jeli bolje nego kuci.
dino.G 19.01.2018, 12:27:43

Ah, vojnicka hrana

Ja sam sluzio u gardi na Vozdovcu prvih sest meseci, a onda sam prekomandovan na Zvezdaru na ostalih sest. Nisam nikad bio previse izbirljiv sto se tice hrane kad su me prilike prisiljavale na to, pa se stoga ne secam da su mi utisci iz vojnicke menze bili traumatski ili da sam ikada ostao gladan. Naravno, posle rucka se obavezno islo u vojnicku prodavnicu na napolitanke i koka-kolu, sto je izbrisalo sve lose utiske o mogucim nedostacima vojnickog obeda.
milan.Pa 20.01.2018, 02:34:15


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar