Merlinka festival
Boww 01 S

Photo: Merlinka

Male tajne velikih holivudskih zvezda

U filmu “Skoti i tajna istorija Holivuda” novinar Matt Tyrnauer prikazao je kako je izgledao intimni život nekih od najvećih filmskih ikona svih vremena, koje su živele i radile u Holivudu. Tyrnauer je informacije dobio od Scottya Bowersa, koji je u zlatno doba, od četrdesetih godina prošlog veka pa nadalje, vodio bordel na Holivud bulevaru. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da niko ne priča priče tako dobro kao Scotty, a njegove anegdote iz prve ruke otkrivaju tajnu istoriju takozvane "fabrike snova", budući da se nalazio u njenom centru kao najpopularniji"provodadžija" tog vremena.

Film koji je nastao na temelju onoga što je ispričao Bowers mogao bi da se tumači kao nastavak, ili makar dodatna literatura za film "Celuloidni ormar", a koji paralelno priča istoriju filma, te istoriju homoseksualnosti na filmu, budući da daje dodatnu demenziju, i gledaocu približava ono što se dešavalo iz kulisa u životima gejeva i lezbejki iz visokog društva. Mnogi ono što je Bowers učinio tumače kao moralni nedostatak, budući da je, iako mnogo godina kasnije, progovorio o privatnim životima velikih glumaca i glumica, te na primer rekao da su "mnogi u to vreme znali da su Cary Grant i Randolph Scott ljubavnici, te da su napisi po tabloidima, koji su u to vreme govorili o aferi između Katharine Hepburn i Spencera Tracya, zapravo bili pokriće za njihove homoseksualne veze, i dodao da je Hepburn upoznao sa preko 150 devojaka u periodu od 39 godina." 

“Neki su mi govorili da sam uvrnut, da sam drugačiji. Dame bi me pitale šta sam ja, a ja sam odgovarao: Ja sam sve" – dodao je Bowers na premijeri filma.

Već u prvim minutima dokumentarca Bowers jasno daje do znanja koje su od slavnih ličnosti koristile njegove usluge, a ta otkrića dočaravaju nam sliku jednog zatvorenog, ali vrlo raskalašnog Holivuda, koji nema veze sa pažljivo negovanim PR imidžom toga vremena. Među onima koji jesu u filmu su pored Rocka Hudsona, već pomenuta Katharine Hepburn, i njen dugogodišnji (lažni) partner Spencer Tracy, potom Cary Grant , britanski princ Edward i njegova supruga Valis Simpson, te mnogi drugi.

Reditelj i novinar Matt Tyrnauer rekao je na premijeri filma kako mu je "Scotty Bowers ispričao priče o oko 300 klijenata koji su redovno posećivali njegov bordel." Neki su bili potpuno nepoznati, neki su u to vreme bili velike zvezde, a neki su i danas ikone filma. "Nisam sve stavio u film," nastavio je Tyrnauer, "Morao sam da biram koga ću spomenuti. Puno njih smo izostavili. Nisam hteo da se film pretvori u širenje glasina". Nakon premijere filma Bowers je dobio počasno priznanje grada Los Anđelesa za promovisanje LGBTQ istorije i kulture.

***

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“  održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Oceni 5