Poznati junaci na nepoznatoj teritoriji
Siren1

Photo: Pinterest

Mali siren

Već smo pisali o tome da je originalnu bajku o maloj sireni napisao danski autor Hans Christian Anderson 1837. godine, i to kao ljubavno pismo muškarcu koji se zvao Edvard Collin. Anderson, za kojeg se veruje da je bio biseksualan, pronašao je nešto u Collinu, te se u njemu probudila ljubav mnogo većih razmera nego što je mogao da podnese. „Žudim za tobom kao za kalabrijskom kurvom… ono što prema tebi osećam isto je što i žena oseća prema nekom muškarcu,“ napisao je Anderson Collinu. „Ženstvenost moje prirode i naše prijateljstvo moraju ostati obavijeni velom tajne.“

Mladi umetnik Mark Scarander odlučio je da promeni priču, te joj podari junaka koji odgovara originalnoj bajci, a iz tog procesa je nastao i novi video za kultnu numeru „Part of Your World“. Umetnik je, kako sam kaže, poželeo da zadovolji kvir publiku, te da joj vrati otetu priču. Ime je ostalo isto, pa je „mali siren“ i dalje Ariel.

Originalnu pesmu iz animiranog filma koji je objavljen 1989. godine pevala je Jodi Benson, dok je za novu verziju bio zadužen Mike Zubio. Video je otvorio i raspravu o LGBTIQ+ junacima u Disney filmovima, a mnogi su izrazili potrebu za većim brojem kvir junaka, čiji je zadatak da pruže vidljivost.

Oceni 5