Takmičarski program
Mama, da li si to ti? film

Photo: JSFF

„Mama, da li si to ti?!“ otvara 10. JSFF

Desti Japansko-srpski festival filma (JSFF) objavio je ovogodišnju zvaničnu takmičarsku selekciju, koja posetiocima pruža priliku da osete Japan kroz različite žanrove i formate na temu „Trajanje“.  

Sakana (The Fish Tale ), Šuiči Okita (Shûichi Okita), Confess to your crimes,  Nobuo Mizuta, Decembar (December), Anšul Čouhan (Anshul Chauhan), Tsugaru Lacquer Girl, Keiko Curoka (Keiko Tsuruoka) su neki od japanskih ostvaranje koja ne treba propustiti na JSFF.

Confess to your crimes,  Nobuo Mizuta

Subota, 11. novembar, Cineplexx Galerija, 18.00

Međunarodna premijera filma "Confess to YourCrimes" reditelja NobuaMizute, prati uzbudljivu priču o Kođiju Udi (koga igra Kento Nakađima), koji nevojlno obavlja dužnost sekretara svog oca, ministra Seiđira Ude (Šiniči Cucumi), upletenog u skandal. Kako radnja odmiče, film vešto prepliće priču koja ima univerzalan odjek, istražujući teme zloupotrebe moći, položaja, odgovornosti i granica do kojih su pojedinci spremni da idu kako bi zaštitili svoje nasleđe. "Confess to Your Crimes" majstorski prikazuje složene odnose i njihove uticaje na društvo.

Sakana (The Fish Tale ), Šuiči Okita (Shûichi Okita)

Nedelja, 12.novembar, Cineplexx Galerija, 19.00

“Postoje neki drugi, neurotični, načini da postaneš deo društva”

Srdačnapriča prati razvoj mlade Mibo (Meebo), naivne autsajderke fascinirane svetom morskihdubina. Film zasnovan na autobiografiji Sakana-kuna ("čoveka-ribe"), TV ličnosti poznate po enciklopedijskom znanju o ribama, obeležio je ekscentričan i šarmantanperformans Non Rene, čija interpretacija karakteristika ribe dolazi prirodno i s lakoćom,poput disanja. Film je delo Šuičija Okite, japanskog majstora režije koji stvarnost pretače u jedinstvenu komediju, uz impresivnu glumačku ekipu koju čine JujaJagira (Yuya Yagira), najmlađi dobitnik nagrade za najboljeg glumca u istoriji Kanskog festivala, Non (Rena Nonen), Kaho, HarukaIgava (HarukaIgawa) i drugi.

Decembar (December), Anšul Čouhan (Anshul Chauhan)

Četvrtak, 9.novembar, CineplexxGalerija, 18.00

Film u režiji Anšula Čouhana bavi se kontroverznom temom maloletnih prestupnika kroz priču o ponovnom sudskom postupku devojčici koja je osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva vršnjakinje koje je počinila sa sedamnaest godina. Radnja filma se usredsređuje na sudsku dramu i priča je ispričana ne samo iz perspektive optužene, već i iz perspektive roditelja žrtve. Film se bavi moralnim i pravnim dilemama, istražujući sivu zonu između krivice i pravde.

Tsugaru Lacquer Girl, Keiko Curoka (Keiko Tsuruoka)

Subota, 11. novembar, Jugoslovenska kinoteka, 20.30

Radnja ovog filma, mlade japanske rediteljke Keiko Curoke, smeštena je u grad Hirosaki, Aomori Prefektura. Mijako Aoki živi sa ocem i radi u supermarketu kako bi pomogla porodici. U želji da pomogne svom ocu, cugaru majstoru za lakiranje, posvećuje se porodičnom zanatu. Međutim, porodica ulazi u konflikte zbog očeve tvrdoglavosti kada je u pitanju nasledstvo zanatske radnje, dok je Mijako rastrzana između sopstvenih želja i porodičnetradicije.

Nekoliko domaćih filmova koji su imali svoje premijere prethodnih meseci i odneli značajne nagrade, biće prikazano u takmičarskom delu programa. To su filmovi: Usekovanje, reditelja Siniše Cvetića, Aurorin san, Dragane Jovanović, Ovuda će proći put, Nine Ognjanović, Da li ste videli ovu ženu?,  reditelja Dušana Zorića i Matije Glušćevića i Kristina, Nikole Spasića.

Ulaznice su dostupne na blagajni Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS, već od utorka, 24. oktobra

Oceni 5