Homofobija i roditeljstvo
Reklama1

Photo: Screenshot

Mame protiv reklame

Poslednja u nizu „problematičnih“ je i reklama za Cadbury Creme Egg, koja je početkom januara prikazala jedan gej par. U pitanju su Callum Sterling i Dale K Moran koji su porodica i u stvarnom životu.

Poznato versko udruženje iz Sjedinjenih Američkih Država – One Million Moms – okuplja majke koje nisu impresionirane reklamom. Roditelji iz ovog društva deo su American Family asocijacije, a već godinama se ističe da se iza grandioznog imena ne krije „milion majki“, već nekoliko homofobičnih pojedinaca i pojedinki (neki idu toliko daleko da tvrde da se radi o samo jednoj majci po imenu Monica Cole, budući da se nikada nije čulo ni jedno drugo ime). Udruženje se tokom godina bunilo protiv različitih stvari – protiv animiranog filma Toy Story 4 - zbog lezbejskog para kojeg u filmu i nema, čipsa Ahoy - zbog tvita u kojem se pojavila zvezda emisije Rupaul's Drag Race, te bilo kojeg drugog brenda koji je uključivao neku LGBTIQ+ osobu.

Red je došao i na Cadbury Creme Egg, budući da gej par u reklami igra na krovu svoje zgrade i u suštini voli život i proizvod koji reklamira. „Ove godine vam se neće dopasti uskršnja reklama za Creme Egg“, kažu majke, „Jer se tako ne slavi povratak spasitelja“. Udruženje je podelilo i link za reklamu, ali je prethodno zabrinute roditelje upozorila da običan poljubac može da bude „vulgaran i uvredljiv“. Udruženje koje navodno okuplja „milion majki“ podržalo je samo 27 hiljada potpisnika peticije, ali ni to nije mali broj, budući da bar trećina njih ima decu koja nisu heteroseksualna.

Poznato je da homofobi često koriste rečenicu „Nisam homofobčan/a, ali…“, pa je tako i u ovom slučaju. U pitanju je moćan skup reči koji relativizuje nasilje nad onima koji su drugačiji, te ih briše iz javne sfere, nazivajući njihove živote „propagandom“. Vreme je da se prestane sa okretanjem glave i da se konačno razume da mržnja nije porodična vrednost.  

Oceni 5