Le Mystérieux Correspondant, izgubljene priče
Prust 01 S

Photo: adoc-photos/Corbis via Getty Images

Marcel Proust: Pravda za motive o homoseksualnoj ljubavi

Priče se najpre bave homoseksualnošću, a Proust ih je napisao devedesetih godina XIX veka, kada mu je bilo tek 20 godina, te homoerotske pesme i kratke priče spojio u ono što je zamišljeno kao zbirka Plaisirs et les jours (Pleasures and Days). Zbirku na kraju ipak nije objavio.

Priče su ponovo otkrivene pedesetih godina XX veka, a pronašao ih je Bernard de Fallois, koji se bavio proučavanje Proustovog rada. Njegova izdavačka kuća Editions de Fallois planira da ih objavi u oktobru 2019. godine, 97 godina od Proustove smrti, pod naslovom Le Mystérieux Correspondant (The Mysterious Correspondent). U zbirci se, kako tvrde oni koji su je pročitali, nalazi nekoliko bajki, te dijaloga sa mrtvima, pa sve ukazuje da se još u ovim pričama začela ideja o remek delu U potrazi za izgubljenim vremenom, koje je objavljivano između 1913. i 1927. godine.

Sve homoerotske priče su čuvane u strogoj tajnosti i autor nikada nije govorio o njima, a sve sadrže dokaze o tome da je bio svestan svoje homoseksualnosti, pa mogu da se proučavaju i kao njegovi dnevnici koje nikada nije napisao. Nikada nije javno govorio o svojoj homoseksualnosti, a u poricanju je išao toliko daleko da je jednom prilikom čak izazvao na dvoboj kritičara koji se usudio da primeti da je pisac gej. Tako je u isto vreme, dok se upuštao u odnose sa drugim muškarcima, nastojao da se sačuva od etikete koja bi ga obeležila kao pripadnika zajednice koja u to vreme još uvek nije postojala, a koja će se mnogo kasnije označiti kao homoseksualna. Kasnije je govorio da je moguće da neki muškarac piše o ljubavi prema drugim muškarcima, čak i detaljno, a sve dok ono što piše ne dovedu u vezu sa njegovim životom. Njegovi saveti su bili apsurdni najviše zbog toga što su svi u njegovom okruženju znali da je gej, a temi je pristupao ozbiljno, pa u gej pričama nema komičnih komentara kao u Potrazi za izgubljenim vremenom.

Proust je preminuo 1922. godine, u 51. godini života, a u čitulju koja je u to vreme izašla u Guardianu njegov stil je opisan kao „mračan i težak“, a on kao „čudno biće, vrlo bledo, sa izrazito tamnim očima“ te se na kraju napomenuli i da je u svetskoj literaturi dobio mesto koje niko neće moći da mu oduzme, pa zaboravljene priče to mesto još više utvrđuju, te pisca vraćaju i onoj publici koju je jednom i sam odbacivao.

Izvor: The Guardian

Oceni 5